L’Ajuntament obre una nova convocatòria d’ajuts a la rehabilitació energètica dels habitatges de Vilafranca

Lourdes Sánchez i Francisco Romero

Aquesta línia d’ajuts es considera fonamental, ja que darrerament s’està invertint i parlant molt de generar energia renovable, però abans també cal fer aquesta aposta per a la reducció dels consums i la millora de l’eficiència energètica, evitant sobredimensionar les instal·lacions de producció d’energia

Coincidint amb el primer dia de la Setmana de l’Energia, aquest matí han comparegut en roda de premsa el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, i la regidora de Medi Ambient i Habitatge, Lourdes Sànchez, per presentar entre d’altres, la nova línia d’ajuts a la rehabilitació energètica dels habitatges que ha obert l’Ajuntament aquest mes de setembre i que estarà oberta fins al 31 de desembre (o abans si s’esgota el pressupost). La partida està dotada amb 120.000 euros del pressupost municipal vigent i els ajuts són del 30% del pressupost del cost de l’actuació i del 40% en el cas de comunitats de propietaris.

L’objectiu és ajudar la ciutadania a posar al dia els seus immobles, aconseguint millorar el confort dels habitatges, reduir la despesa energètica i, globalment, reduir les emissions d’efecte hivernacle per frenar el canvi climàtic.

L’Ajuntament fa una valoració molt positiva de la línia d’ajuts a la rehabilitació energètica que es va realitzar l’any 2021. Un total de 74 habitatges es van poder beneficiar dels ajuts, distribuïts entre els diferents barris del municipi. Les accions que podien optar a subvenció són les obres de millora de l’aïllament de l’envolvent de l’immoble: de la façana, de la coberta i també les actuacions de substitució de finestres i balconeres. La partida municipal estava dotada amb 120.000€, que es va traduir en una inversió total de 535.000€Lourdes Sànchez ha fet una crida, sobretot a les comunitats de propietaris, perquè “presentin els seus projectes de millora. La subvenció que poden rebre és del 40% del pressupost”.

Les sol·licituds de la nova convocatòria s’han de presentar a través del tràmit específic que trobaran a la seu electrònica de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès (https://seu.vilafranca.cat/).

Per qualsevol dubte, es pot contactar amb l’Oficina Local d’Habitatge a través del correu electrònic habitatge@vilafranca.cat o al telèfon 938180654, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores.

Novetats

La regidora assenyalava que enguany com a novetats respecte a la convocatòria de l’any passat, es poden beneficiar també dels ajuts els locals ubicats a les plantes baixes amb activitat econòmica (excepte aparcament), dels carrers que estan sent objecte de renovació urbana dins el PIICC (carrers Carme, Sant Julià, General Prim, Banys, Rambla de la Girada (entre Josep Irla i Josep Tarradellas), Lluna, Sant Jocund, Puigmoltó, i Tossa de Mar).

També poden ser beneficiaris els locals d’entitats sense ànim de lucre ubicats en planta baixa i que siguin propietaris del local on hi hagi la seu de l’activitat.

Aquesta línia d’ajuts es considera fonamental, ja que darrerament s’està invertint i parlant molt de generar energia renovable, però abans també cal fer aquesta aposta per a la reducció dels consums i la millora de l’eficiència energètica, evitant sobredimensionar les instal·lacions de producció d’energia.

Són inversions que s’amortitzaran ràpidament, sobretot tenint en compte l’actual context de pujades de costos energètics.

Aquesta és una de les actuacions contemplades en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), aprovat l’any 2019 pel Ple Municipal, que estableix les línies de treball per aconseguir la reducció del 40% de les emissions de CO2 l’any 2030.

Assessorament personalitzat

La regidora de Medi Ambient i Habitatge també ha explicat que avui mateix ha començat una campanya d’assessorament energètic personalitzat per ajudar la ciutadania en temes de contractació dels subministraments energètics i mesures d’estalvi, atès que es preveu un hivern complicat a causa de l’escalada dels preus dels subministraments energètics. Aquest suport s’oferirà presencialment els dilluns, amb cita prèvia, de les 11h a les 14h, des del 26 de setembre i fins a finals d’any, i es pot sol·licitar a través del correu electrònic mediambient@vilafranca.cat.

Plaques fotovoltaiques

En un altre àmbit d’actuacions, com és la generació d’energies verdes, Francisco Romero ha donat a conèixer l’estat de la implantació de plaques fotovoltaiques en cobertes d’edificis municipals.

En aquest sentit, està finalitzant la instal·lació de plaques a Vinseum, a la Fassina, a l’Ateneu Municipal i a l’escola Pau Boada, amb un total de potència instal·lada de 109 KWp, amb un cost de la inversió de 156.634,05 euros, finançats amb fons propis, fons FEDER i la Diputació de Barcelona. Amb aquesta implantació d’energia fotovoltaica s’aconseguirà una reducció de CO2 de 52 tones de CO2.

De cara al 2023, ja es  disposa dels projectes per instal·lar plaques solars als edificis de l’Enològica, del mercat de Sant Salvador, del pavelló de la Gamba, de la llar d’infants El Parquet i de l’escola Cristòfor Mestre. La potència instal·lada serà de 195 KW i amb un cost total de 265.000€, finançats amb fons propis, de la Diputació de Barcelona.

També dins dels Fons Next Generation de la Unió Europea, s’ha demanat la instal·lació de plaques a l’edifici de l’Alberg Municipal de Joventut.

Romero ha recordat que les plaques s’estan implantant “en els edificis públics amb més consum energètic, en els quals s’aconseguirà un estalvi del 25%”.

Més il·luminació LED

En el cas de l’enllumenat públic, el tinent d’alcalde ha posat en relleu novament la substitució progressiva que s’està duent a terme canviant lluminàries amb làmpades de vapor de sodi d’alta pressió per lluminàries amb tecnologia LED. A principis del any 2022, Vilafranca tenia 2.508 punts de llum LED, que corresponien a un 33% del total. A finals del any 2022, tindrà 3.414 punts de llum LED assolint el 45% del total. Segons Romero, l’enllumenat LED, a banda d’oferir una il·luminació més generosa, “permetrà que el consum elèctric es redueixi un 63%, amb un estalvi energètic i mediambiental molt significatiu”.

Comparteix la notícia

status

Connectat!

Si vols parlar amb mi, envia’m un whatsapp al 677 495 777