El 1r tinent d’alcalde, Francisco Romero, ha fet una visita d’obres en un dels projectes del Pla d’Intervenció Integral al Centre i al carrer Comerç-PIICC que està arribant a la recta final, el carrer del Carme, un punt especialment complicat amb la presència de dos centres escolars, un aparcament públic i diversos comerços i establiments. Romero ha constatat que s’està acomplint el calendari acordat amb l’empresa que executa l’obra. “S’ha treballat tot l’estiu per accelerar les tasques amb més impacte abans de l’inici curs escolar i ja podem dir que a final de setembre l’obra estarà acabada. Falta l’asfaltat del carril de circulació que s’ha de fer de manera unitària. Vull fer un agraïment a l’equip tècnic, a les empreses i direccions dels projectes, per la feina feta. És una obra molt demanada i de gran complexitat que s’ha pogut resoldre de manera molt satisfactòria”, ha afirmat el tinent d’alcalde que ha recordat també les previsions de finalització dels diferents projectes d’aquesta 1a fase del PIICC, que són consultables amb detall al web piicc.vilafranca.cat:
- Plaça de l’Oli, finalitzada
- Carrer del Carme, setembre 2022
- Carrer dels Banys, setembre 2022
- Convocatòria de millores a l’eficiència energètica dels habitatges, setembre 2022
- Carrer del Comerç, novembre 2022
- Carrers Sant Julià i General Prim, desembre 2022
- Carrer de la Lluna, plaça Puigmoltó i carrer Sant Jocund, desembre 2022
- Rambla de la Girada, febrer 2023
- Carrer Tossa de Mar, març 2023
- Allotjaments del carrer Vidal, desembre 2023
- Contractació de joves en el programa A Punt, en marxa
El regidor Romero ha confirmat que tots els projectes han estat treballats amb el veïnat més proper i amb les entitats i les associacions de veïns respectives i ha recordat que totes les iniciatives del PIICC s’estan executant en base a un model d’urbanisme sostenible. “Per exemple, reposem uns 200 arbres i en plantem 100 més. Això ajudarà a reduir contaminació de CO2 en la trama urbana. Renovem un total de gairebé 2 Km de la xarxa de clavegueram i incloem sistemes de recollida d’aigua pluvial per a l’arbrat, que afavorirà un millor aprofitament dels recursos hídrics”, ha dit el regidor.
En tots aquests projectes es renova l’enllumenat amb 300 nous punts LED amb l’objectiu de millorar l’eficiència i reduir la despesa energètica. També en aquest àmbit, Francisco Romero ha fet esment dels 74 projectes subvencionats a través de la convocatòria de millora de l’eficiència energètica en els habitatges particulars de Vilafranca.
Com a grans xifres, Romero ha recordat que la fase 1 del PIICC permetrà renovar una superfície urbana que arribarà als 25.700 m2, amb una inversió de 9 MEUR, cofinançada per altres administracions de moment amb un 40%, amb la possibilitat que s’incrementi aquest percentatge amb ajuts dels fons europeus Next Generation que estan en tràmit.
Treballant en la fase 2
Una vegada les iniciatives del PIICC en la seva fase 1 es troben en marxa, l’equip tècnic municipal ja està preparant noves propostes per compartir amb els veïns i veïnes i que ja formen part del la fase 2. Romero ha explicat que algunes d’elles ja tenen finançament i d’altres s’estan treballant amb l’Empresa Municipal d’Aigües i d’acord amb el calendari de subvencions per poder-les incloure en el pressupost de 2023.
Són projectes que complementen actuacions anteriors de la fase 1 i que, com aquestes, persegueixen l’objectiu de millorar la connectivitat entre barris i portar l’urbanisme sostenible a tots ells:
- Avinguda Catalunya
- Un tram del carrer Sant Pau
- Trams del carrer Bisbe Estalella i del carrer Melió
- Carrer Espirall (entre c/ La Granada i Sant Sadurní d’Anoia)
- Millores al Parc del Poble Nou
- Tram del carrer Santa Magdalena i carrer Bonaire
- Carrer Sant Pere, incloent passatge Albert Moliner i carrer Sant Antoni
- Estudi de noves fases de la rambla de la Girada i de l’av. Lluïs Companys
Reactivació econòmica i social
El tinent d’alcalde ha confirmat que el PIICC “segueix presentant propostes al finançament europeu de manera que ens permeti captar recursos externs per seguir implantant el model de reurbanització sostenible. Tenint en compte els fenòmens globals de canvi climàtic i desigualtats, el PIICC és el instrument que ens permet renovar la ciutat seguint els criteris de desenvolupament sostenible”.