Primer discurs de Romero com a alcalde: Qui diu que els somnis no es poden aconseguir?

Alcalde Romero

Bon dia a tothom,

En primer lloc, una felicitació per a tots els regidors i les regidores que conformaran el nou Consistori i una salutació especial als representants del teixit social i econòmic, a la sindicatura de greuges, autoritats, família i amics. Una salutació també pels que seguiu aquest acte a través dels diferents mitjans de comunicació ja que tenim una gran sort d’aquest saló de sessions històric i alhora limitat pel que fa a la assistència presencial.

Qui diu que els somnis no es poden aconseguir?

Les meves primeres paraules són per als més joves que ens estan seguint i treballen cada dia per assolir els seus somnis. No hi ha res fàcil. Cal treballar molt, esforçar-se, fer feina en equip,… però es pot aconseguir.

La meva passió és la política municipal. Ja ho vaig escriure a l’assaig que vaig publicar fa uns anys “Política 4.0 per a millennials”, on afirmava que, des de les ciutats, podem fer front als reptes globals com el canvi climàtic o les desigualtats, i animava tothom a participar de la política local. És ben veritat allò que, si no fas política, algú altre la farà per tu, amb interessos i objectius diferents. Va ser un llibret que vaig presentar a diferents indrets i en aquest exercici, vaig descobrir la força que tenen les ciutats per millorar la vida de les persones. Les administracions públiques, aliant-se amb el teixit associatiu, econòmic i social, poden multiplicar les nostres iniciatives.

Penseu que la política municipal permet, des de la proximitat i la seva capacitat d’incidència, canviar la vida de les persones. Té una capacitat
transformadora sense límits, amb visió local i global. Les principals dificultats que tenen les noves generacions són el creixement de les desigualtats i la crisi climàtica. Són reptes globals, però des del Penedès, podem liderar al món la lluita contra el canvi climàtic. El nostre paisatge, determinat pel cultiu de la vinya, és especialment sensible al canvi climàtic, i tenim empreses a la comarca que ja ho lideren a nivell global. Podem ser protagonistes al món en l’aplicació de mesures innovadores per fer front al canvi climàtic. Seguirà sent una prioritat i pensem que podem ser punta de llança en aquesta matèria a Catalunya i a Europa.

Ara que parlem de la meva passió, permeteu-me fer alguns agraïments.

Gràcies al meu equip municipal i la meva Agrupació del PSC de Vilafranca, que m’han ajudat a arribar fins aquí, superant moments molt difícils. Gràcies al conjunt de la candidatura que tancava el meu amic Joan Pareta i que comptava amb regidors i regidores de totes les etapes municipals. Gràcies als companys i companyes de professió d’IBM, on sempre he trobat comprensió i respecte per poder dur a terme la meva activitat professional com a enginyer, ara fa 25 anys, i la meva passió pel món públic.

Tinguis la professió que tinguis, crec sincerament que és una bona pràctica mantenirla i no només dependre de les lògiques de partit. Sóc conscient que passa a tots els partits, però així ets més lliure i adquireixes coneixements i una visió més àmplia de la realitat, que complementa i enriqueix la tasca a desenvolupar a l’administració pública. He pogut treballar en equips internacionals, projectes de tecnologia i tinc grans amics amb qui hem compartit projectes de transformació digital, i fins i tot hem rebut reconeixements! He estat molt afortunat de poder-ho fer. Moltes gràcies a tots ells i a tots els amics i amigues que sempre m’han donat bons consells i m’han animat a seguir avançant. Ja us podeu imaginar que no ha estat fàcil.

Gràcies també a tots els i les professionals de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. L’Ajuntament gestiona un pressupost consolidat de més de 65M€ i té un equip de 606 persones. Som la principal organització de serveis de la Vila i tenim un equip humà excel·lent. Aquella dita de “Sol pots anar més ràpid, però en equip pots anar més lluny” és molt aplicable al nostre Ajuntament.

Gràcies també a la meva família. He tingut la sort de poder desenvolupar una professió i una vocació i això ho he pogut fer amb el seu suport. Aquí voldria fer un apunt personal. Ja sabeu que em dic FranCisco, i poso la “C” en majúscula … la família em diu Fran, els amics Sisco, doncs ja està, FranCisco!! Així es deia el meu avi patern, igual que jo, d’aquí el nom. L’avi que em va despertar l’interès per la política, encara que la família va patir molt la seva dedicació, ja que era treballador públic i després de la Guerra Civil va estar 20 anys expedientat sense poder exercir.

El meu nom, que també era el seu, concilia etapes vitals i és coherent. Sempre cal recordar d’on venim. Els meus avis, patern i matern, treballaven en la mateixa entitat pública i d’aquí es van conèixer els meu pare i la meva mare. Un oncle del meu pare vivia a Vilafranca, i tenia diferents activitats econòmiques. Així que, quan el meu pare va acabar els seus estudis d’enginyeria tècnica, va venir a viure amb el seu tiet i va ser d’aquesta manera com la meva germana i jo vam néixer a Vilafranca. Vam anar a viure al carrer Martorell, vam anar a l’escola Pau Boada, a l’Institut Eugeni d’Ors…El meu pare va arribar a ser director d’una empresa de la zona. Sempre mirava d’ajudar laboralment la gent del barri i es va implicar molt en l’associació veïnal. Una persona coherent i honesta. La meva mare es va fer càrrec d’una família de 5 germans, quan va perdre el pare amb la meva edat. Té una gran intuïció. De fet, li vaig amagar que formava part d’una candidatura: la del Joan Aguado, i vaig pactar amb ella que mai deixaria de banda la carrera professional. Fàcil no va ser, sobretot quan estava en projectes fora de Catalunya i agafava avions de matinada per poder assistir als plens municipals… però la vocació hi era…

Teníem un club d’amics a l’Institut, el club de les “R’s” ens deien – i els tres col·legues vam estudiar Telecos a la Universitat Politècnica de BCN. Vaig començar la part de recerca, vaig ser professor a la UPC durant un temps, vaig començar el doctorat, però de seguida vaig fer el pas cap al món de l’empresa, com us deia abans. Vaig poder fer un MBA i de seguida cap al món de les multinacionals. Un IBMer. Gràcies a tots els amics i les amigues que són la meva família ampliada.

Mentrestant la vocació allà estava. S’anava despertant. Aquests dies recuperava la primera entrevista feta en l’etapa a Institut Eugeni d’Ors, pel professor Fonxo Blanc. Vam posar en marxa un espai de debat que vam anomenar Vilafranca s. XXI.

Després vull recordar com la Montse i jo ens vam conèixer, el darrer dia de la Festa Major de 2003. Després van venir l’Anna i la Marta. Vull també fer una esment al pare i la mare de la Montse, viticultors. D’ells també em quedo amb la cultura de l’esforç que suposa el cultiu de la vinya, que dona personalitat al Penedès. Darrere hi ha molt de treball i perseverança. Per cert, la millor manera que tinc de trobar desconnexió és fer la ruta en bicicleta per Font-rubí i, si tinc disponibilitat, apropar-me a Pontons–La Llacuna–Mediona.

Com diem a la meva colla, com el Penedès no hi ha res!!

Avui ens acompanyen els Alcaldes que m’han precedit, amb l’excepció del Joan Aguado que ha excusat assistència perquè està fora de viatge. He fet treball polític amb el Fèlix Sogas a l’Agrupació, vaig començar de regidor amb el Joan Aguado, després amb el Marcel Esteve i en els darrers anys amb el Pere Regull. Puc afirmar que hem tingut molta sort amb les persones que han presidit aquest plenari i han posat tot l’empeny per fer una Vilafranca millor. Ells representen les diferents etapes i consistoris de tots aquests anys. Estic satisfet de poder mantenir amistat amb regidors i regidores de tots els partits polítics.

Des del govern o des de l’oposició, sempre he entès la política des del diàleg i l’acord, posant per davant l’interès municipal per sobre de qualsevol lògica de partit. Així us posaria un exemple ben conegut: l’any 2013, després d’anys de festeig, vaig signar amb l’Alcalde Pere Regull un acord global d’estabilitat. Un acord que recordo que el meu partit no veia, ni a Vilafranca ni a Barcelona, i segurament el seu tampoc. Ho vam fer sense mirar interessos electorals, com es va comprovar després. Bé, de fet a ell li va anar millor que a mi, electoralment. Però tant és!! Un acord fet per persones que veníem de partits diferents, però que vam aconseguir tenir la complicitat, el respecte i la lleialtat per fer-lo possible. Veníem de moments difícils, però això és la política.

Acordar programes, aproximar models organitzatius, i sobretot, complicitat i respecte. Un camí que vam dibuixar tots dos i que ens va ajudar a unir forces davant de dues crisis econòmiques i una pandèmia, entre d’altres reptes. Un acord d’estabilitat compatible amb d’altres acords de ciutat que es van fer amb la resta de grups municipals i que jo mateix vaig coordinar, com vam ser el Pla de Mobilitat o el Pla d’Habitatge.

M’apassiona parlar i aproximar posicions, sobretot amb els que podem pensar, de sortida, diferent. I molt important i és la meva manera de fer tant a nivell professional com polític: els acords han de fer-se des dels projectes concrets i des de la complicitat. Fins i tot, diria, des de l’estimació i el respecte. Hi ha gent que creu en un Déu, n’hi ha que creuen en un altre, o que no creuen en cap, gent estima una bandera, o dues, o cap, …, però, companys i companyes regidors i regidores de Vilafranca, pensem, sobretot, que ens uneix una gran bandera que és la defensa dels interessos de la gent de Vilafranca i aquest és l’espai de trobada, és el nostre deure, com de ben segur tots compartim.

Com vam dir en la darrera campanya electoral, avui comença un nou temps, on els que estem aquí hem de dibuixar conjuntament la nova etapa. Tenim molts reptes, però Vilafranca té molta força. La força de les més de 400 entitats, del sector econòmic i social, la força dels vilafranquins i les vilafranquines. Amb el programa a la mà, amb voluntat de diàleg sincer, acordarem i avançarem. Tots volem la Vilafranca capital cultural, esportiva, que ofereix oportunitats laborals, que reté el talent local, que no deixa ningú fora i assegura oportunitats, que treballa colze a colze amb les entitats, que és capital de comarca, que vol impulsar el Penedès com un espai diferenciat entre l’àrea metropolitana de Barcelona i el camp de Tarragona. Estem enamorats de la nostra Vila i del Penedès i treballarem conjuntament totes
les iniciatives. Hem revisat tots els programes que es van presentar i segur que trobarem acords. Ho farem tant des de la proximitat amb la gent, com cercant complicitats entre els grups municipals. I aquí respectarem la vostra manera de dibuixar el nou camí: des d’acord puntuals, acords globals, des de dins del govern o des de fora. Però sempre posant per davant els interessos locals, com ja he comentat.

Vull agrair també els vilafranquins i vilafranquines que ens han fet confiança en les darreres eleccions municipals per liderar la nova etapa que avui comença, pensant en tots vilatans i vilatanes, els que han votat les diferents opcions, i també els que no van anar a votar i no es van sentit representats per cap opció, fet que també mereix les nostres reflexions. Pel que fa a l’abstenció, és important que els partits defensin els programes i plantejaments que han fet en campanya i precampanya, mantenir la coherència és clau si volem baixar aquesta abstenció. Ha estat una campanya molt especial per a mi, on he rebut molts missatges de suport.

M’he sentit estimat com mai. He rebut més caliu que mai. Moltíssimes gràcies.

Porto un equip preparat i motivat, amb ganes de posar en marxa la nova etapa. Una recomanació per a tots els regidors i les regidores!!: llegiu els programes electorals de totes les candidatures. Val la pena! Enhorabona un cop més a tots vosaltres.

Breument us vull presentar el nostre equip: La Lourdes Sánchez i el Ramon Zaballa són els meus puntals, com els d’un castell de gamma extra. La Lourdes, com ja sabeu, va ser Síndica de Greuges i té molta experiència com a servidora pública, en la darrera etapa recuperant l’oficina municipal d’Habitatge, impulsant el programa d’adquisició i rehabilitació, entre d’altres qüestions. Què us haig de dir del
Ramon!! Ja va ser el meu mestre a l’escola. Una persona que ha portat la regidoria de Drets Socials en moments difícils.

Els nous fitxatges independents que s’incorporen a l’equip, l’escriptora i activista cultural Àngels Dalmau i la professional del món de la comunicació i màrqueting, entusiasta de l’esport i implicada en educació, la Gemma Romeu.

Dins de les noves incorporacions, el sempre activista en defensa de la sanitat, ONG’s, de les AV, i amb una experiència professional a la indústria molt sòlida, el Jordi Junyent.

Repeteixen la nostra regidora Montse Arroyo i el Miquel Medialdea que ja els coneixeu. Avui ja heu vist que el Miquel serà el nostre portaveu i participarà de les reunions de treball amb els diferents grups.

Un equip molt municipalista que, conjuntament amb la candidatura, hem volgut que sigui un reflex de la realitat social i econòmica de Vilafranca. Tenim una agenda de projectes molt rellevants:

 • Espais renovats i de qualitat. Hem de seguir posant al dia places i carrers seguint criteris de sostenibilitat i facilitant la connexió entre el centre històric i els barris, seguint el Pla de Mobilitat i sempre amb la proximitat i participació dels veïns i veïnes. Abans d’aprovar qualsevol iniciativa, el veïnat ha de poder dir-hi la seva. Venim del Pla d’Intervenció Integral que ha estat ben valorat, que ha estat una bona pràctica per captar recursos econòmics i per a la participació dels veïns i veïnes. Hem de seguir integrant i urbanitzant l’eix de la via. En la integració ferroviària sempre des de l’Ajuntament hem estat proactius i hem fet unitat d’acció política. El primer
  soterrament es va fer en l’etapa del Fèlix Sogas. El conveni de soterrament que ens ha permès cobrir més d’un Km mentre d’altres ciutats encara no han començat, es va treballar en els mandats del Joan Aguado i del Marcel Esteve, i el darrer conveni que permet la seva ampliació ho ha treballat l’Alcalde Pere Regull, un darrer conveni que, una vegada aprovat pel Ple, quedarà la formalitat de la signatura, que insistim perquè es faci al més aviat possible.
 • La seguretat ciutadana. Hem d’assegurar la tranquil·litat ciutadana en tots els barris de Vilafranca i fer-ho amb una visió integral des dels diferents serveis públics.
 • Equipaments. Aquí ja sabeu que seguim plantejant la rehabilitació d’espais de valor patrimonial com són l’antic hospital i la nau del carrer Comerç, aconseguida després de molt d’esforç des del planejament urbanístic. Rehabilitació i ampliació que hem fet ja amb el Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, que, després d’haver superat moltes dificultats en el projecte urbanístic, ara ja tenim ganes que es posi en marxa al més aviat possible. Seguir amb la millora dels equipaments esportius i culturals.
 • Posar en marxa un campus universitari de la Salut, que volem ubicar a prop de l’Hospital Comarcal. No deixo de pensar en la nostra gent gran. La COVID es va emportar moltes persones d’una generació que ho ha donat tot en moments encara més difícils. Hem d’ampliar els serveis d’atenció a domicili, facilitant les seves tasques diàries i superant la bretxa digital.
 • Pensant també en els més joves, que volem que tinguin les seves oportunitats laborals aquí, que puguem retenir el talent local. Seguir amb les iniciatives en habitatge, d’acord amb el Pla d’Habitatge.
 • L’educació i la formació per a tothom, consolidant la nostra oferta ocupacional, professional i universitària.
 • Hem de seguir treballant la unitat d’acció municipal en aquelles matèries on altres administracions tenen competències, com són la Sanitat, l’Educació i el Transport Públic, garantint els serveis de qualitat que mereix la gent de Vilafranca i de la comarca.
 • Hem de donar més eines als equips professionals de l’Ajuntament per seguir avançant en la modernització de la Institució, posant sempre la ciutadania al centre de tots els serveis.
 • Posar en marxa noves iniciatives per reforçar el comerç local, que és l’ànima de la Vila, que li dona singularitat i personalitat.

En definitiva, activar tots els recursos possibles per oferir progrés econòmic i social i que ningú quedi enrere. Hem de treballar sempre per assegurar la Igualtat de tots els ciutadans i les ciutadanes. Les polítiques públiques són la garantia dels que no tenen res i que passen per moments complicats. Una ciutat que no oblida ningú.

Aquestes i moltes altres iniciatives són les que pot liderar l’Ajuntament, però també hem de donar suport a les entitats amb els seus projectes i treballarne de nous, conjuntament, de manera que puguem multiplicar els beneficis socials que suposa aquest treball en equip. Seguir treballant amb les entitats del món de la cultura, dels Castells, donant suport a la innovació, als creadors locals, potenciant la marca “Vilafranca” arreu. Vilafranca té molta Força.

Treballant totes les iniciatives des de la proximitat, amb els equips tècnics municipals, amb els grups municipals, amb la societat, i en definitiva, amb tots els vilafranquins i les vilafranquines.

Avui comença un nou capítol de la història de Vilafranca. No hi ha un honor més gran que ser l’alcalde de la vila on has nascut i crescut, on vius amb la teva família i amics, i treballar per assolir una nova etapa de progrés per a tothom. Posaré tot el meu esforç i les ganes per aconseguir-ho. Vilafranca s’ho mereix.

Visca Vilafranca! Visca el Penedès! Visca Catalunya!

Comparteix la notícia

status

Connectat!

Si vols parlar amb mi, envia’m un whatsapp al 677 495 777