El Pla Local d’Habitatge preveu l’ampliació del parc públic de Vilafranca amb 57 nous habitatges

lourdes-francisco-habitatge

Ja estan en marxa les obres per convertir l’antic edifici d’Urgències del carrer Vidal en 12 allotjaments temporals per a gent gran

També estan en projecte els 36 nous habitatges de protecció oficial de lloguer al carrer Glòria Lasso en col·laboració amb l’INCASOL

El mes de juliol passat es van iniciar les obres per convertir l’edifici d’urgències de l’antic Hospital Comarcal, al carrer Vidal, en 12 allotjaments per a gent gran. Aquest matí el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, i la regidora d’Habitatge, Lourdes Sànchez, han visitat els treballs, que està previst que s’allarguin uns 18 mesos, és a dir, fins a principis de 2024. En la visita han aprofitat per fer balanç de l’execució de diverses accions previstes en el Pla Local d’Habitatge (PLH).

La regidora Lourdes Sánchez ha afirmat que el pla, aprovat el mes de març passat, ha engegat amb empenta i ja se n’han posat en marxa diverses iniciatives. Sànchez ha citat, per exemple la promoció de 36 nous habitatges de protecció oficial de lloguer al carrer Glòria Lasso en col·laboració amb l’INCASOL. L’Ajuntament va cedir el solar a l’entitat de la Generalitat i ja està en procés de licitació la construcció d’aquests 36 habitatges de protecció oficial. La regidora explicava que, en converses mantingudes amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, les bases per accedir a aquests habitatges “preveuran una reserva del 25% per a joves en edat d’emancipació (menors de 36 anys), ja que és un col·lectiu amb dificultats d’accés a l’habitatge, que ha patit diverses crisi i molts tenen feines en precari tant pel que fa durada com per salari”. El projecte compta amb llicència d’obres i el pressupost de la Generalitat per al 2022 preveu una primera fase de la despesa de 1.000.000€. En principi l’inici de les obres està previst per al maig de 2022 i un termini d’obra de 22 mesos. Tan aviat com hi hagi les bases d’adjudicació, tota la informació estarà disponible a l’Oficina Local d’Habitatge, i es farà àmplia difusió als mitjans de comunicació.

Reinversió dels lloguers en habitatge públic

D’altra banda, la regidora d’Habitatge també ha fet referència a la convocatòria oberta fins al 25 de novembre per accedir a 9 habitatges de lloguer assequible a la Casa Feliu, de la rambla de Sant Francesc. De moment la convocatòria està tenint molt bona acollida. Es tracta de lloguers a l’entorn de 400€ de renda mensual.

Aquesta acció està estretament relacionada una altra acció del PLH com és la Constitució i posada en marxa del Patrimoni municipal de sòl i habitatge“Això vol dir que els comptes i finances que genera el patrimoni municipal en matèria d’habitatge esdevenen un patrimoni separat de la resta i, d’aquesta manera, es garanteix que tots els ingressos per lloguers d’aquest patrimoni, com pot ser el cas de la Casa Feliu, no van a la caixa comuna de l’Ajuntament sinó que es reinverteixen per mantenir i ampliar el parc públic d’habitatge a Vilafranca”, ha dit Sànchez.

Finalment, la regidora ha celebrat l’inici de les obres de rehabilitació de l’edifici del carrer Vidal per destinar-lo a 12 allotjaments pensats per al col·lectiu de gent gran, una nova acció del PLH.

En total, amb aquestes 3 accions del Pla Local d’Habitatge es preveu l’ampliació del parc públic de Vilafranca amb 57 nous habitatges.

Edifici de màxima eficiència energètica

Per la seva banda, el tinent d’alcalde Francisco Romero posava en valor el fet que aquestes diverses promocions estan destinades a posar habitatge de lloguer a diferents col·lectius (joves, famílies, gent gran…). Referent a l’edifici del carrer Vidal, explicava que l’edifici està “en bon estat des del punt de vista estructural, si bé a nivell de distribució interior i d’instal·lacions la rehabilitació ha de ser total”. Les obres varen iniciar-se a finals de juliol d’aquest any i està previst tinguin una durada de 18 mesos, de manera que podrien estar llestes al primer trimestre de 2024Romero recordava que aquest projecte es troba sota el paraigua del Pla Local d’Habitatge i en el marc de les propostes del Pla d’Intervenció Integral al Centre i al carrer Comerç-PIICC“Ens interessa començar a rehabilitar l’edifici de l’antic hospital i comencem per aquesta part per revaloritzar una edificació obsoleta i sense ús”, comentava. El projecte preveu reformar íntegrament els 1.154 m2 de l’edifici, que consta de planta baixa, tres plantes pis i coberta, creant 12 allotjaments temporals per a gent gran (persones de més de 65 anys). El caràcter funcional i flexible del projecte permet que les persones usuàries es relacionin i comparteixin diferents espais interiors i exteriors. “Apostem una vegada més per un edifici amb la màxima eficiència energètica, incloent plaques fotovoltaiques, telegestió de consums, aïllaments de façanes i cobertes, i prioritzant l’ús de materials sostenibles, accessibilitat total, etc”, ha dit el tinent d’alcalde.

Ajut dels fons NextGenerationEU

Les obres tenen un pressupost de 1.342.520,75 €. Per ajudar a finançar la despesa l’Ajuntament ha sol·licitat una subvenció de 621.381,59 € en el marc del Programa de Impulso a la Rehabilitación de Edificios Públicos (PIREP) del fons NextGenerationEU del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia liderat pel Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, amb l’objectiu de treballar per la transició ecològica i digital.

Properament es començaran a redactar les bases per a l’adjudicació d’aquests allotjaments.

Tota la informació sobre aquesta actuació es pot trobar al web piicc.vilafranca.cat.

Comparteix la notícia

status

Connectat!

Si vols parlar amb mi, envia’m un whatsapp al 677 495 777