terratremol

El passat dissabte 16 d’abril un terratrèmol de magnitud 7,8 graus a l’escala de Richter va sacsejar l’Equador. El sisme, el pitjor que s’ha produït a l’Equador en els darrers 30 anys, va tenir l’epicentre a l’oceà Pacífic, a 28 km de la costa equatoriana i a 173 km de la capital, Quito. Des de llavors s’han sentit gairebé 200 rèpliques, algunes d’una intensitat de fins a 6,1 graus, que es podrien anar repetint els propers dies. El terratrèmol també va provocar una alerta de tsunami a països veïns com Colòmbia, el Perú i Xile, que va poder ser desactivada poc després. Almenys 600 persones han mort i més de 16.000 han resultat ferides.

Les localitats de Manta, Portoviejo i Pedernales (zona nord de la província de Manabí) es troben entre les més afectades. Manta és el segon port marítim del país i una ciutat en creixement amb edificis arran de platja; Portoviejo és una ciutat de costa interna que es dedica sobretot al comerç i a la reparació de vehicles i motocicletes, amb cases de poc més de dues o tres plantes. Pedernales, la més afectada, és una ciutat turística, amb hotels de platja, però també amb edificis poc alts. El Govern, però, ha decretat l’estat d’excepció a tot el país.

Davant d’aquesta greu emergència, l’Ajuntament de Vilafranca s’ha solidaritzat mitjançant l’aportació de 1.500 euros a la campanya impulsada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament anomenat “Resposta als efectes del terratrèmol a l’Equador: fase de reconstrucció”.

La regidora d’Igualtat i Cooperació, Montse Arroyo, ha explicat que aquesta proposta del Fons Català a la que s’han sumat molts ajuntaments catalans posa de manifest que “la cooperació des del món local, és clau per a la reconstrucció del territori afectat, no només les infraestructures, sinó també per al teixit social”.

Arroyo assegura que des de l’Ajuntament de Vilafranca “es comparteix el dolor i la preocupació dels equatorians i les equatorianes que han patit la catàstrofe al seu país i també aquells i aquelles ciutadans equatorians que són, a més ciutadans del nostre país”.

Per aquest motiu, conjuntament amb altres municipis catalans, reunits en el Fons Català, es participa en aquesta campanya en la seva primera fase, la de reconstrucció, amb l’objectiu de garantir al màxim que els recursos arribin oportunament als territoris afectats i amb visió de procés. En aquest sentit la coordinació amb els actors locals serà directa i les propostes d’ajuda es generaran a partir de les necessitats de la població damnificada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.