Aquest projecte ha estat liderat per FranCisco Romero, des de l’Àrea de Planificació, Innovació i Acció Territorial de l’Ajuntament de Vilafranca.

premiciutatsos

Vinyes per Calor es basa en la utilització de les restes de poda per crear energia tèrmica i és una aposta decidida dels socialistes per fer de la innovació i l’ecologisme un motor econòmic i de creació d’ocupació.

L’Ajuntament de Vilafranca ha estat el guanyador dels Premis Ciudad Sostenible en la categoria de gestió de residus. Vilafranca participava en els premis que per 14a edició atorga la fundació Fòrum Ambiental, amb el projecte de valorització energètica dels residus de poda de les vinyes com a biomassa, per a la generació d’energia i reducció de l’ús de consums fòssils.

Els premis compten amb el suport del Ministeri de Medi Ambient i la col·laboració d’Ecoembes, i suposen un reconeixement als municipis i ens locals supramunicipals de l’Estat espanyol que hagin apostat per projectes i actuacions adreçades a potenciar la sostenibilitat.

El projecte vilafranquí guanyador és el Life+ Vinyes per Calor i es basa en la transformació de l’energia continguda en el recurs local de biomassa sòlida, la biomassa resultant de la poda dels ceps, per obtenir-ne energia calorífica i de refrigeració (energia tèrmica). Actualment aquesta biomassa majoritàriament es crema sense cap aprofitament energètic, tractant-la com un residu.

L’objectiu del projecte és promoure l’aprofitament d’aquesta biomassa sobrant per generar bioenergia de manera descentralitzada i propera, reduint les emissions de CO2, abaratint la factura de l’energia i generant llocs de treball.

Els participants del projecte són l’Ajuntament de Vilafranca, (coordinador), COVIDES, cooperativa vitivinícola (garanteixen el subministrament de la biomassa); NOUVERD, cooperativa d’iniciativa social-Centre especial de treball (gestors de la biomassa); I INNOVI, clúster de les empreses del vi i el cava (consumidors de la biomassa).

Aquest ha estat un projecte que ha liderat el 1r tinent d’alcalde i regidor de Planificació, Innovació i Acció Territorial, FranCisco Romero. El Vinyes per Calor va ser seleccionat pel programa LIFE+ que promou la Unió Europea entre més de 2.000 propostes i ha rebut una dotació de més 1 milió d’euros. Romero assegura que el projecte “és una aposta decidida per fer de la innovació i l’ecologisme un motor econòmic i de creació d’ocupació i a més també s’hi inclou la inclusió social, ja que el projecte implica la cooperactiva Nou Verd, que dóna llocs de treball a persones amb discapacitat i risc d’exclusió social”.

L’Àrea de Planificació i Innovació continua treballant en aquesta línia com el “Districte Calor” pensat per a subministrar els equipaments públics del barri de la Girada amb una caldera de biomassa de sarment de vinya, amb una aposta per l’aplicació de l’Smart City que opta a aconseguir 5milions d’euros del Fons Europeu.

Vilafranca del Penedès  3 de març de 2017

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.