[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7T7MpIc-bZU&w=560&h=315]

Política 10×10 és una secció on entrevistem a persones destacades sobre temes d’actualitat. En aquest primer vídeo sobre el coronavirus comptem amb la participació d’en Joan Aguado, exalcalde de Vilafranca i regidor al municipi durant 25 anys, i FranCisco Romero, l’actual líder socialista i primer tinent d’alcalde.

10 preguntes – 10 conclusions

  1. La gestió de la crisi sanitària.

F.R: La gestió de la crisi sanitària ha estat difícil perquè no hem pogut preveure les accions, hem hagut d’actuar setmana a setmana. Fins que no trobem una vacuna o un tractament efectiu hem après a viure sense poder controlar a l’adversari que és el virus que sí que ho controla tot.

2. Una crisi sense precedents que afecta de manera transversal.

J.A: No he viscut cap crisi com aquesta. És una crisi sanitària que es transforma també en crisi econòmica. A nivell local cal donar tot el suport necessari a les persones que en pateixen les conseqüències i posar els mitjans per provocar una activació de l’economia. El principal risc que ens deixa una mala resolució d’aquesta crisi sanitària és el de la pobresa.

F.R: L’impacte de la crisi sanitària ens ha tocat amb els mecanismes sota mínims. Ha afectat a la gent més gran i amb patologies prèvies, però també afecta de manera generalitzada i de manera transversal a nivell econòmic i la gent més joves que ja va quedar afectada per la crisi de 2008, en torna a patir les conseqüències.

3. Mesures que cal prendre.

F.R: Cal recuperar programes semblants a la Llei de Barris que permeten redistribuir la inversió i aplicar-la a programes que a més fomentin la inserció laboral. Hem d’apostar per mantenir els serveis que assegurin la igualtat i seguir protegint i captant l’activitat econòmica.

4. Els serveis, els més afectats.

J.A: És important tenir clar i detectar quins col·lectius seran els més afectats. Jo crec que seran els serveis. Si trobem una sortida aviat per a la crisi sanitària amb una vacuna, la indústria s’anirà activant, però els serveis són els que queden mal parats en aquest tipus de crisis.

5. La nova normalitat.

F.R: El teletreball ha vingut per a quedar-se fins i tot en sectors que era més difícil que s’apliqués. La protecció i la distància social es podran anar relaxant quan disposem de solucions mèdiques, però fins que això no arribi, ho haurem de continuar fent, pensant en protegir les persones més grans.

6.La defensa dels serveis públics.

J.A: S’ha posat de manifest el dèficit provocat per les retallades durant una bona colla d’anys, amb menys llits, menys places d’UCI, menys professionals i en precari etc… La gran lliçó és ara defensar la sanitat, l’educació i els serveis a les persones públics, quan es deixa en mans de la privada, no funciona i això ha quedat en evidència. També cal un canvi de xip important en les residències, com a un lloc on s’han d’atendre persones perquè tinguin una vellesa digne i tot el suport que necessiten.

F.R: Sort hem tingut dels professionals que són els que han resistit i han respost a la crisi sanitària i són els que més en precari es troben. Hi hauria d’haver un acord de tots els partits polítics perquè mai més es retalli en sanitat pública.

7. La sanitat a Vilafranca.

J.A: Per mi el consorci que s’ha fet a l’Hospital Comarcal amb el Garraf és més una operació econòmica que assistencial, no crec que s’hagi millorat. Valdria la pena mantenir la trajectòria de l’Hospital com a un centre complet a l’Alt Penedès, ho hauríem de recuperar.

8. L’Afectació dels esdeveniments culturals.

J.A: A molts llocs s’han hagut de cancel·lar festes i nosaltres haurem de fer el que diguin els experts intentant que es perdi el mínim possible.

F.R: Estem en mans de l’evolució del virus i hem d’anar amb cura que no tinguem un rebrot. Malauradament haurem de veure què passa, a tots ens agradaria celebrar la Festa Major, però el més important és que es donin les condicions sanitàries.

9. El que podem aprendre de la crisi.

J.A: Cal que aprenguem alguna cosa d’aquesta crisi. El teletreball és un avenç que hauria de quedar-se. En el tema mediambiental, estem gaudint de ciutats més netes de contaminació. També cal destacar iniciatives d’ajuntaments que han optat per a peatonalitzar la ciutat, afavorint el trasllat a peu o en bicicleta i posant més obstacles als vehicles. La solidaritat i el voluntariat i el suport a les entitats socials ha de quedar com un llegat positiu d’aquesta crisi.

10. Consideracions finals

F.R: De crisis n’hi ha hagut moltes, però si podem aconseguir mantenir els serveis públics ens en podem sortir.

J.A: La crisi del 2008 ha portat més desigualtats, ara cal tenir en compte que d’aquesta, n’hem de sortir tots per igual. La crisi del 2008 la va guanyar la dreta, aquesta l’ha de guanyar l’esquerra.

F.R: Actualment l’agenda de la socialdemocràcia és posar en valor els serveis públics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.