Vilafranca del Penedès se suma a RECICLOS, el sistema de reciclatge amb recompensa d’Ecoembes

Els habitants de Vilafranca, compromesos amb el reciclatge obtindran a partir d’avui recompenses cada vegada que reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l’aposta de l’Ajuntament i la Mancomunitat Penedès-Garraf per augmentar els índexs de reciclatge d’aquest tipus de residus mitjançant RECICLOS, el primer Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) de reciclatge a l’Estat espanyol, que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos a tot el país.

D’aquesta manera, Vilafranca es converteix en un dels primers municipis catalans que aposta per aquest sistema de reciclatge que incorpora la tecnologia mòbil i, al seu torn, premia els ciutadans que reciclen amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper. Aquestes acció complementa les actuacions municipals dirigides a reduir l’ús del plàstic d’un sol ús i prevenir la generació de més residus.

Els veïns de Vilafranca podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en qualsevol dels 194 contenidors grocs dels carrers de la localitat -als quals se’ls ha incorporat tecnologia- i obtenir recompenses en fer-ho. Entre aquests incentius, destaquen productes per fomentar la mobilitat sostenible i accions per millorar l’entorn de Vilafranca del Penedès, com ara passejos en bicicleta, productes ecològics i de proximitat, per a l’hort,… A banda dels incentius individuals, les persones que reciclin també podran col·laborar en un projecte col·lectiu que beneficiï la ciutadania de Vilafranca. En aquesta primera fase, el projecte col·lectiu que es proposa és la col·locació d’un punt de reparació per a bicicletes, per ajudar a incrementar els desplaçaments amb aquest mitjà de transport.

La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilafranca, Lourdes Sánchez, ha afegit que “Vilafranca aposta per la sostenibilitat com una de les línies estratègiques d’aquest mandat. Vilafranca disposa, des de l’any 2017, del segell Biosphere, com a destinació turística sostenible. Això obliga a una millora contínua i cal treballar no només en la millora de la gestió dels residus i del reciclatge, sinó també fent una aposta decidida per l’eficiència energètica i les energies renovables i per una mobilitat més sostenible”Sánchez ha finalitzat la seva intervenció recordant que “el millor residu és el que no es produeix i ha ressaltat la importància de la prevenció dels residus abans que res. Malgrat aquest esforç que cal fer en reduir residus, els que es continuïn produint cal separar-los adequadament per tal que es puguin reciclar. En aquest sentit, el projecte Reciclos, ha d’animar als ciutadans a millorar la recollida selectiva dels envasos. Vilafranca genera cada any més de 21.000 tones de residus, el que equival a 540 kg per habitant i any. D’aquests, només un 40% es diposita en els contenidors de recollida selectiva. Pel que fa als envasos, es recuperen cada any prop de 740 tones, uns 18 kg per habitant i any. Tot i que la ciutat està prop de la mitjana de Catalunya, encara queda lluny d’altres poblacions de mida similar que arriben a seleccionar fins i tot el doble.

Per fer ús de RECICLOS, els ciutadans de Vilafranca del Penedès només han de descarregar-se la webapp, escanejar el codi de barres de l’envàs que volen reciclar i dipositar-lo a un dels contenidors grocs. En fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.