El PSC de Vilafranca demana també que s’aprovi un fons FEDER extraordinari perquè es plantegin programes municipals d’inversió tipus “llei de barris”

pscminimvitalokIMG-20200602-WA0025

 El Consell de Ministres ha aprovat l’Ingrés Mínim Vital (IMV), un nou dret que marcarà un abans i un després en la lluita contra la desigualtat i una de les polítiques més ambicioses de la història de l’estat a favor de la igualtat d’oportunitats.

L’aprovació de l’IMV per part del Govern Central és una de les mesures socials més importants de la darrera dècada. Es podrà demanar l’ingrés amb efectes 1 de Juny i serà l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) qui reconeixerà aquest nou dret social. Es faran convenis amb la Generalitat i Ajuntaments per facilitar-ne la tramitació.

A Vilafranca seran més de 2.000 persones les que podran ser beneficiàries del nou ingrés vital, 500 d’elles són infants que es troben sota el llindar de la pobresa. La situació d’aquestes famílies s’ha agreujat amb la crisi del COVID19 i segons les dades que es gestionen des de l’àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Vilafranca, aquest nombre pot anar augmentant en els propers mesos. Un indicador de com la crisi sanitària ha derivat en una crisi econòmica és que els usuaris del Rebost (banc d’aliments) ha crescut un 50% des que ha començat la pandèmia. Caldrà estar molt atents de com evolucionen les dades de l’atur quan acabin els ERTOs (Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació). En aquest sentit el reconeixement d’aquest dret arriba en un moment molt necessari ja que arrosseguem els efectes de l’anterior crisi econòmica del 2008 i se n’afegeix les conseqüències de la crisi sanitària especialment en el sector serveis.

 

El 1r secretari del PSC de Vilafranca i 1r Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Vilafranca, FranCisco Romero, ha celebrat aquesta nova mesura social “una de les més importants dels últims 10 anys. Suposa tornar a donar oportunitats a un gran nombre de famílies en risc d’exclusió social i garantir l’equitat als seus infants”. Romero assegura que fins ara “des dels governs autonòmics i dels ajuntaments s’ha fet de manera subsidiària el que s’ha pogut. A Vilafranca hem posat en marxa ajuts com el Rebost Solidari, el Càtering Social etc… però la gran diferència està en que aquest és un nou dret i un primer pas necessari en el camí cap a una societat més justa i igualitària. A partir d’aquest ingrés vital, des dels Ajuntaments i la Generalitat es podrà complementar segons la situació de les famílies, per poder a poc a poc, tornar a posar en marxa l’ascensor social que garanteix el desenvolupament personal i professional de tothom”.

L’IMV comprometrà als seus beneficiaris en la recerca activa d’ocupació o d’itineraris formatius, ja que el seu objectiu final és que la gent que la cobra deixi de fer-ho perquè ha passat de l’exclusió a la incorporació al món laboral. D’altra banda, aquesta nova prestació pot contribuir a endreçar els diferents tipus de prestacions existents fins ara, i així fer més eficaç el sistema.  Aquesta mesura ja s’havia adoptat a la majoria de països de la UE.

L’IMV es podrà sol·licitar a partir del 15 de juny amb efectes retroactius des de l’1 de juny. La prestació serà d’entre 462 i 1.100 euros al mes en 12.

 

En aquesta roda de premsa, des de la Comissió Executiva Local del PSC han volgut avançar que han traslladat als seus representants al govern central, la necessitat d’accelerar la convocatòria de nous fons FEDER per desenvolupar la convocatòria DUSI, Desenvolupament Urbà Sostenible Integral tipus “lleis de barris”. Aquesta mesura suposaria posar en marxa programes de redistribució de la inversió pública a les ciutats. FranCisco Romero, també regidor d’Urbanisme, ha afirmat “volem impulsar un programa de llei de barris que acceleri la implementació de projectes de renovació urbana, de medi ambient, de rehabilitació d’habitatges i d’impuls de l’activitat econòmica”.

Segons aquestes convocatòries europees, un municipi com Vilafranca podria aconseguir impulsar un programa de més de 5M€ cofinançat amb aquests fons FEDER. Per als socialistes, la gestió municipal post-COVID passa per aquestes dues línies que s’han comentat: seguir treballant per la igualtat i seguir treballant per la renovació urbana.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.