L’alberg de Vilafranca, inaugurat l’any 1999, forma part del conjunt d’equipaments de La Fassina, i el seu funcionament sempre ha estat vinculat als serveis d’Ocupació i Formació. El regidor socialista de Joventut, Miquel Medialdea, va explicar que “es vol impulsar el vessant turístic de l’equipament, mantenint els usos ocupacionals i socials”.

miquel_xanascat1.png

La incorporació Xanascat suposa l’accés a la central de reserves de la xarxa, la inclusió de l’alberg vilafranquí a les accions de promoció que fa Xanascat i la possibilitat d’incorporació en els seus programes anuals: Vacances en família, L’estiu és teu, programa d’estades escolars i Respir.

Text parlament regidor de Joventut, Miquel Medialdea:

<<Bon dia i moltes gràcies per acompanyar-nos en aquest dia especial i important per a l’Alberg Municipal de Joventut de Vilafranca.

Voldria començar donant la benvinguda al Sr. Cesc Poch i Ros, Director General de l’Agència Catalana de la Joventut, i al Sr. Pere Regull, Alcalde de Vilafranca. També voldria agrair la seva presència al Sr. Josep Ma. Serrano i Cuestas, Director de Serveis a la Joventut, i a l’equip de l’alberg, Sandra, Dani i Ruben.

El desembre de 1999 es va inaugurar aquest edifici com a Alberg Municipal, aviat en farà 20 anys. Això va ser després d’un procés de remodelació de l’edifici i on es va conservar l’emblemàtica torre de destil.lació de l’antiga fàbrica d’alcohol que hi havia aquí.

La Fàbrica d’Alcohol Just construïda el 1941 d’acord amb el projecte de Josep Mª Giró Gibernau, estava formada per tres naus de planta rectangular i paral.leles, situades dins un recinte, que avui coneixem com La Fassina. El conjunt d’aquestes naus destaca per la seva uniformitat i per la cadència de les voltes bufades de maó de pla. En la construcció es van seguir uns criteris funcionalistes que dins el context de la postguerra van servir per aconseguir un màxim rendiment de la matèria prima a l’abast. Amb les voltes bufades s’aconseguia cobrir grans espais amb estalvi de ferro, que era un material escàs en aquells moments [extracte llibre: Vilafranca del Penedès a través de la seva arquitectura. La ciutat que ens ha arribat].

El conjunt d’edificis de la Fassina va ser adquirit per l’Ajuntament de Vilafranca i rehabilitat posteriorment per un programa d’escola taller (1992 – 1994). Aquí es van instal·lar les dependències del Centre de Formació Ocupacional Francesc Layret i les del Centre d’Iniciatives Empresarials, i més tard l’any 1999 el Servei de Foment de l’Ocupació.

Aquesta breu referència històrica ens ajuda a entendre que els usos que s’hi han desenvolupat a l’alberg fins a data d’avui, han estat principalment de caire formatiu i social. De fet, fins l’any passat el Servei d’Ocupació i Formació era qui gestionava aquest equipament.

El mes de novembre de 2010, l’Ajuntament de Vilafranca va demanar per correu electrònic a XANASCAT els requisits que hauria de reunir l’alberg municipal per a adherir-se a xarxa pública. Aquest contacte, amb visites incloses a albergs de la xarxa, es va mantenir fins a mitjans de 2012.

El 2012 l’Ajuntament contactava amb la Diputació de Barcelona perquè es considerava que el municipi no treia l’adequat rendiment econòmic i social a l’Alberg, i s’apuntava a una gestió residual i desnaturalitzada de l’equipament com a alberg turístic. A l’abril de 2013, en el marc del programa Mentor, es rebia l’estudi realitzat per la Diputació “viabilitat econòmica per definir un model de gestió òptim per a l’Alberg Municipal de Joventut del Penedès”.

Els objectius que es marcaven en l’estudi fet per Diputació, i que no difereixen dels que ens hem marcat ara, eren:

  1. Potenciar l’Alberg Municipal de Joventut com un actiu turístic i social del territori.
  2. Disposar d’un model de gestió integral dels recursos que permeti compaginar els usos de l’equipament de l’alberg amb les activitats de la Fassina i el Servei Municipal de Foment de l’Ocupació.
  3. Analitzar la viabilitat d’adhesió de l’Alberg Municipal de Joventut de Vilafranca a la xarxa XANASCAT.

En les conclusions de l’estudi, entre altres coses, s’hi deia:

Aquestes conclusions les hem seguit en el projecte actual d’impuls de l’alberg.

En l’Acord de Govern 2015-2019 es va incloure dins l’eix 3 “Una oferta turística de qualitat com a projecció exterior de Vilafranca i el Penedès” el punt: potenciar l’Alberg Municipal, i posar-lo dins la xarxa de la Generalitat de Catalunya.

Així que el 2016, reprenem els contactes amb Xanascat, que culminen amb una visita tècnica a la instal·lació del Director de Serveis a la Joventut de l’ACJ, Sr. Josep M. Serrano i la presentació d’un informe d’avaluació i pre-anàlisi de la viabilitat de l’alberg municipal de Vilafranca del Penedès al febrer de 2017.

Paral·lelament visitem quatre albergs de la xarxa Xanascat (Vic, Olot, Sant Joan de les Abadesses i Comarruga), i posteriorment un parell més (Banyoles i Hospitalet de l’Infant).

És, per tant, un dels objectius de la present legislatura potenciar l’ús turísitc de l’alberg i integrar-lo en la xarxa d’albergs de la Generalitat, el qual farem avui.  

L’Alt Penedès compte actualment (dades de 2017) amb un total de 7 instal·lacions juvenils autoritzades, 6 amb la denominació de cases de colònies i 1 amb la d’alberg de joventut. Oferint-se un total de 494 places d’instal·lacions juvenils, de les quals, 434 corresponen a cases de colònies (ubicades als municipis de Pontons, Font-Rubí, Sant Martí Sarroca i Castellet i Gornal) i 60 places a l’alberg de Vilafranca del Penedès. Aquestes 60 places s’ofereixen repartides en 10 dormitoris, tots amb dutxes.

Hem estat treballant en un projecte marc d’explotació turística municipal que pugui ser complementari als usos actuals, formatius i socials, que s’hi desenvolupen. Aquest treball es va recollir en el Projecte de Dinamització de l’Alberg, presentat a l’equip de govern i grups del consitori, entre juliol i setembre de 2018.

En el Projecte de Dinamització ens marcàvem com a objectius:

Superat l’objectiu que ens marcàvem per 2018, avui farem realitat el primer dels objectius de 2019, l’adhesió a Xanascat.

Parafrasejant a Humprey Bogart “presiento que este es el comienzo de una hermosa amistad”.

Moltes gràcies.>>

Xanascat

Notícia PTV

Notícia La Fura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.