La segona fase de la campanya Adeu plàstics vol incidir en els comerços que venen productes a granel i en els mercats no sedentaris del dimarts i del dissabte

20191113_101807_resized (1)La regidora socialista de Medi Ambient, Lourdes Sànchez, ha donat a conèixer la segona fase de la campanya “Adeu plàstics”, per incidir en la reducció dels plàstics d’un sol ús, que l’Ajuntament inicia aquest mes de novembre.

Aquesta segona fase se centra principalment en els comerços que venen a granel productes com fruita i verdura, fruits secs i llaminadures. La campanya també serà present als mercats ambulants dels dimarts i dels dissabtes, després que durant la primera fase es centressin els esforços als mercats sedentaris (mercat de la Carn i mercat Sant Salvador). 

La regidora ha comentat que durant aquestes setmanes prèvies a l’inici de la campanya s’han visitat els comerços de la Vila que venen fruita i verdura a granel, fruits secs i llaminadures, per tal d’explicar-los la campanya i facilitar-ne l’adhesió. De moment s’hi han adherit 74 comerços i parades de mercats de tots els barris que disposaran d’un distintiu identificatiu. La regidora explicava que el mecanisme per obtenir les bosses de malla reutilitzables serà que qualsevol persona podrà bescanviar quatre tiquets (1 tiquet = 1 compra mínima de 5 €) per dues bosses de malla. “Els tiquets s’obtindran cada vegada que el client/a compri sense fer ús del plàstic d’un sol ús, és a dir, portant els embolcalls o utensilis de casa (bosses, carmanyoles, carretons, etc). El canvi el podran realitzar a qualsevol dels comerços adherits a la campanya i als punts d’informació que es col·locaran als mercats des del 16 de novembre fins al 5 de desembre”, ha explicat la regidora de Medi Ambient.

Paral·lelament a la campanya s’ha preparat un programa d’actes per aquest novembre i desembre, que engloba tallers per totes les edats i, fins i tot, una exposició amb el lema “Menys plàstics, més vida”, cedida per l’Agència Catalana de l’Aigua, i que estarà ubicada al mercat de la Carn.

Per ampliar informació podeu consultar la web de la campanya, on hi ha tota la informació: https://mediambient.vilafranca.cat/adeuplastics

Aquesta iniciativa ha estat guardonada amb el premi #Rezero 2019 en la categoria d’administració.

Aquest premi el lliura la Fundació prevenció residus i consum, i l’any passat va anar a parar a l’Ajuntament de Barcelona pel projecte de reducció de gots de plàstics d’un sol ús a les guinguetes de la platja.

La campanya “Adeu plàstics” es va iniciar la primavera del 2019, des dels serveis de Promoció Econòmica, Salut i Consum, Comunicació i Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilafranca, i amb el suport de l’equip d’educació ambiental de la Mancomunitat Intermunicipal Penedès Garraf. Amb tot, ha comportat una feina molt transversal dins l’Ajuntament i tots els serveis han fet esforços per poder reduir l’ús de plàstics d’un sol ús.

Aquest diumenge, per exemple, en el marc de la Mitja Marató de l’Espirall, ja no es van donar ampolles de plàstic sinó que tots els avituallaments es feien amb gots compostables i reutilitzables.

El premi lliurat dijous coincideix amb l’inici de la segona fase de la campanya, en què s’incidirà en els comerços que venen a granel productes com fruita i verdura, fruits secs i llaminadures i en els mercats ambulants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.