Els pisos que entren dins el programa de rehabilitació i la borsa reben bonificacions en l’IBI i la taxa d’escombraries i els propietaris tenen la garantia que el seu habitatge estarà rehabilitat i impecable quan el recuperin

La regidora socialista d’Habitatge, Lourdes Sánchez, ha visitat aquest matí un dels pisos que s’ha rehabilitat a través del Programa de Rehabilitació d’Habitatges amb finalitat social de l’Ajuntament de Vilafranca. Aquest és un programa transversal que abasta tres serveis: Urbanisme, Foment de l’Ocupació i Serveis Socials. Té l’objectiu de recuperar l’ús d’habitatges buits, la creació de llocs de treball i formació i ampliar l’oferta de lloguer social per a famílies en risc d’exclusió.

En aquest cas l’habitatge està situat al c/ Bisbe Panyelles i és propietat de la Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN) i és on hi havia hagut les seves oficines, que des de feia uns anys estaven en desús i anteriorment també hi havia tingut la seva seu la Unió Vinícola del Penedès, UVIPE. A l’acte hi ha estat present també Miquel A. Torres, president de FIVIN. Seguint el programa, l’Ajuntament ha signat un conveni de rehabilitació i acord d’utilització, amb un pressupost de les obres de 45.561€, a canvi d’una cessió durant 8 anys i 8 mesos a l’Ajuntament per tal que el destini a famílies amb necessitats socials. L’habitatge té 74,16 m² de superfície útil i consta d’una sala d’estar menjador, 4 habitacions, cuina, lavabo, un rebedor, un passadís i un pati interior. Les obres realitzades han consistit en la millora de l’eficiència energètica, la renovació de les instal·lacions d’aigua i d’electricitat, l’enrajolat de les parets del bany i de la cuina, la renovació dels sanitaris, la instal·lació de mobles de cuina i electrodomèstics nous, la creació d’una habitació nova i el pintat de tot el pis.

Per la realització de les obres s’ha contractat una empresa constructora i una altra d’instal·ladora de Vilafranca i hi han participat diversos plans d’ocupació corresponents a l’any 2020 per donar feina a persones en situació d’atur. L’Ajuntament ha obtingut una subvenció de la Diputació de Barcelona (12.000 €) per aquesta rehabilitació.

La regidora ha explicat que el programa aporta un benefici circular a la ciutat ja que hi surt guanyant tothom “contribuïm a una millora urbanística impedint que els edificis es degradin, cedint el seu ús els propietaris recuperaran al cap d’uns anys un habitatge en perfectes condicions, donem feina a les persones en situació d’atur i a empreses de Vilafranca i famílies que ho necessiten poden accedir a un habitatge digne”.

En aquest sentit, Lourdes Sànchez, ha fet una crida a les persones que disposin d’habitatges buits a cedir-los al programa de rehabilitació o també a la borsa d’habitatge per poder ampliar el parc d’habitatge assequible a Vilafranca.  “Aprofitem per fer una crida a les persones que tinguin propietats per rehabilitar i posar a lloguer i que no s’ho puguin permetre, perquè recordem que des de l’Ajuntament assumim el cost de rehabilitació de l’espai si se’ns cedeix el seu ús durant els anys que cobreixin la despesa. Es bonifica el 50% l’IBI a les persones que posen el seu habitatge a la borsa i el 100% de la taxa de residus a les persones que cedeixin pisos al programa de rehabilitació. I tot amb la garantia que quan recuperin el seu habitatge estarà impecable”, ha afirmat. La regidora ha recordat que el pressupost municipal de 2021 hi ha una partida de 100.000€ per a actuacions derivades del Pla Local d’Habitatge, una altra de 300.000€ d’inversió per a rehabilitació d’habitatges i una tercera de 120.000€ per exercir el dret de tempteig en l’adquisició d’habitatges.

El preu de lloguer d’aquests habitatges és d’un 20% inferior a l’índex general, i per calcular-lo es té en compte la renda familiar de cada cas.

Actualment l’Ajuntament gestiona més de 160 pisos, entre el programa de rehabilitació i la borsa d’habitatge de lloguer. A aquests 160 pisos, es preveu que s’hi sumin els 12 habitatges a l’antic hospital al carrer Vidal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.