Protagonitzen una nova edició del programa Política 10×10 – 10 preguntes, 10 conclusions

Les conclusions:

El Penedès té l’avantatge que és un territori equilibrat. No podem entendre la comarca sense el sector de la vinya, ni el sector industrial vinculat al món del vi i la indústria dels components per a l’automoció. Aquest sector està en total transformació i és en aquest àmbit que estem buscant nous projectes que vinguin a reforçar els ja existents. També volem atraure nous àmbits vinculats a la transició ecològica i altres sectors que puguin compensar els canvis que es produeixen a l’automoció.

– Pel que fa als casos que afecten la comarca com el de Bosch o Saint Gobain, estan comptant amb l’acompanyament de la Secretaria i s’està intentant trobar solucions. El problema és estructural, però no vol dir que no hi puguem fer res. En moments de canvi, toca renovació d’inversions a les empreses. El que fem és veure com podem acompanyar perquè atreguin nous projectes que garanteixin el futur d’aquestes plantes pels propers 20 anys. No podem perdre teixit productiu, ni llocs de feina. En el pitjor dels casos cal atraure nous projectes que vinguin a substituir els actuals.

– Un altra línia en la que treballem és no confiar només en que vinguin grans projectes, sinó aprofitar la diversitat productiva que té el Penedès i intentar mobilitzar al màxim la inversió a les empreses existents, on estarem posant fonaments i ampliant llocs de treball que reforçaran aquesta indústria al territori.

– Des de l’Ajuntament de Vilafranca, la Covid ens ha plantejat accelerar alguns projectes i per això hem posat en marxa la inversió pública més important des de l’any 79. Volem invertir al màxim en els espais on es troba la mitjana i petita empresa i el comerç, perquè puguin fer front als efectes de la Covid.

Vilafranca disposa de zones de sòl industrial que permetran ampliar l’oferta. Per això volem intentar captar nova empresa. Volem que el Penedès sigui un lloc on els joves puguin desenvolupar la seva vida i la seva carrera professional.

– La Covid ha accelerat les tendències que ja hi havia, fins i tot amb noves regulacions a nivell Europeu. Cal aprofitar aquest moment al màxim i mobilitzar els projectes que hi ha al territori, sobretot els que tenen a veure amb la transició ecològica i la digitalització per poder passar a l’ofensiva. A la comarca tenim indústria centenària amb una capacitat immensa de creixement cap al futur.

A partir d’ara ja es comencen a publicar les convocatòries dels Fons Next Generation. Hi haurà diverses línies de suport que serviran per transformar les empreses fins al 2023. S’ha d’aprofitar, que les empreses analitzin els seus projectes i es presentin a les convocatòries i així podem mobilitzar tots els fons possibles. El 37% del Pla de Recuperació anirà a projectes vinculats a la transició ecològica i el 20% a la digitalització.

– La Pandèmia està sent duríssima, el món va a una velocitat molt gran a nivell industrial i econòmic i cal centrar-se a fer competitives les empreses. Cal acompanyar-les des de les administracions donant suport a tots els projectes que hi hagi, aquesta és una oportunitat única.

– Els joves van patir la crisi del 2008 quan estaven estudiant i la de 2020 quan estaven començant a treballar. Hi ha molts perfils professionals que estan canviant. Les necessitats que tindrà la indústria de l’automoció, per exemple, en 5 anys seran molt diferents. Cal potenciar la formació professional amb la intenció de qualificar els nous perfils i requalificar-ne d’altres per adaptar-los als canvis que vinguin.

– La indústria és el sector que més estabilitat dona. Si defensem la indústria, defensem llocs de treball de qualitat al territori.

A vegades és possible avançar-nos a les crisis que puguin venir. A través de l’Ajuntament, rebrem projectes de primera mà per tal d’ajudar que trobin les vies necessàries per a consolidar la indústria a la comarca. Tenim una gran varietat d’activitat i de projectes que es poden desenvolupar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.