El tinent d’alcalde socialista, FranCisco Romero, valora positivament el pacte de govern a l’Ajuntament de Vilafranca, en complir-se dos anys de l’acord.

Els regidors socialistes destaquen els projectes més importants que estan desenvolupant en les seves responsabilitats de govern.

Els regidors socialistes han fet valoració de l’acord de govern a l’Ajuntament de Vilafranca quan es compleixen 2 anys del pacte signat amb PdeCat. El tinent d’alcalde, FranCisco Romero, ha explicat que aquest acord va respondre al complicat moment econòmic i social derivat de la crisi que s’està patint des del 2007. Romero assegura que “en el context de crisi econòmica i social en què estem immersos, no volíem afegir una crisi institucional, que podia agreujar la situació ja delicada dels ciutadans”. En aquest sentit, el líder socialista recorda que en el moment més profund de la crisi i amb els efectes de la desaparició de Caixa Penedès al territori “calia assegurar els pressupostos municipals per tal de consolidar els serveis públics i mantenir la cohesió social. L’acord és entre dos grups municipals per fer un únic govern. Som les úniques forces polítiques que hem assolit històricament més d’un 15% dels vots en les eleccions municipals. Des del 2013 estem dotant Vilafranca d’estabilitat i de planificació i assegurem amb el pressupost una bona administració i els recursos econòmics i inversions que la ciutat necessita”. Així, el pacte ha permès posar en marxa projectes importants de ciutat i que la crisi transcorri sense que es produeixin més desigualtats.  Romero ha volgut subratllar que, el de Vilafranca, ha estat un dels primers acords de govern que ha tingut repercussió nacional i local, així moltes ciutats de similars característiques socials i econòmiques han seguit el referent de Vilafranca; Terrassa, Mataró, Vilanova i la Geltrú o Girona.

Pel que fa a la seva àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, FranCisco Romero, destaca que pocs Ajuntaments al 2017, tindran grans projectes d’inversió ja adjudicats, com passa a Vilafranca. Per aquest any ja estan assignats:

– L’ampliació i rehabilitació de la Casa de la Festa Major.

– L’edifici per a joves a la Pelegrina i la remodelació i reorganització de   

  l’entorn de la plaça Doctor Bonet.

– La rehabilitació de l’antic Hospital.

– La urbanització de les vies del tren en nous trams.

– La rehabilitació d’habitatges amb finalitat social.

Una de les àrees clau que els socialistes han tirat endavant a l’Ajuntament de Vilafranca ha estat l’àrea de Serveis Socials, amb el regidor, Ramon Zaballa, al capdavant. Zaballa avisa que per molt que les xifres macroeconòmiques apuntin a una sortida de la crisi, a l’economia de les famílies encara no es nota aquesta recuperació i cal continuar treballant per “sortir de la crisi sense més desigualtats”. Les xifres així ho apunten, els Serveis Socials de Vilafranca atenen a 4.000 usuaris, és a dir a 1 de cada 10 vilafranquins i el 20% de la població es troba en risc de pobresa. Aquestes dades justifiquen que en els pressupostos que s’han aprovat “l’àrea de Serveis Socials hagi estat una prioritat i cal que ho continuï sent en els propers anys”. Recordem que recentment la Síndica de Greuges va fer un esment especial a la bona tasca que s’està portant a terme per part d’aquesta àrea i el seu important paper a l’hora d’atendre a les famílies i persones més vulnerables. També l’Ajuntament de Vilafranca en l’àrea de Serveis Socials és un referent al Cercle Comparatiu de la Diputació de Barcelona.

 

Pel que fa a Joventut el regidor, Miquel Medialdea, destaca la necessitat “d’acompanyar als joves, que ha estat un dels col·lectius que més han patit les conseqüències d’aquesta crisi tan llarga, reforçant aquells aspectes que els ajudin en el seu procés d’emancipació personal, laboral i social”. Un dels projectes estrella que es va posar com a condició per part del PSC per a signar el pacte de Govern, afecta precisament aquesta àrea i és una peça clau per poder dur a terme aquestes polítiques de proximitat amb els i les joves, parlem de l’equipament juvenil a l’antic mercat de la Pelegrina, que ja es troba adjudicat i es preveu que les obres comencin aquest mes de juny. Aquest projecte ha comptat amb un procés participatiu per la definició del pla d’usos i el seu programa funcional en el qual hi han participat 67 joves en un total de 7 trobades. En el que portem de legislatura també s’ha dotat de nous espais el Servei d’Informació per a Joves (SIAJ) i s’han ampliat les seves assessories a nous àmbits. Durant aquests dos anys el servei ha atès gairebé 18.000 usuaris i que han realitzat 42.467 consultes. Entre d’altres programes, s’ha portat a terme el Punt d’Informació i Assessorament per a Joves – PIDCES que compta amb un total de 15 centres participants formatius (centres de secundària públics i concertats, Arsenal,  PFI’s de La Fassina, PTT, Joves per l’ocupació i UEC). El programa durant aquest últim any ha comptat amb un catàleg a l’aula de 417 activitats i s’han realitzat 2 exposicions itinerants als vestíbuls dels centres. Hi han participat un total de 12.237 joves i en el punt d’informació descentralitzat a l’institut s’han atès a 184 joves. D’altra banda en el projecte Altaveus, de dinamització i promoció de la participació als centres educatius, iniciat durant el curs 2014/15, s’hi ha vinculat un total de 90 joves (actualment, aquest projecte es desenvolupa a 2 centres educatius). Pel que fa a les sales d’estudi el total d’ambdues sales és de 45.160 usuaris/àries i 51.961 usos de serveis.

 

En l’Àrea d’Igualtat i Cooperació, la seva regidora, Montse Arroyo, destaca la tasca que s’ha fet per a desplegar la llei 11/2014 LGTBI, en totes les seves vessants. De fet, en aquest aspecte, l’Ajuntament de Vilafranca és un dels ajuntaments pioners a Catalunya en formar part d’un pla pilot per impulsar el disseny i aplicació de polítiques locals d’igualtat per raó d’orientació sexual i identitat de gènere. Actualment  la regidoria inicia un procés per fer les festes lliures de sexisme, començant per la Festa Major 2017, amb sensibilització i amb la intenció de crear un protocol. També Vilafranca ha estat el primer ajuntament a formar part de la xarxa Labdoo, que recupera portàtils en desús i els porta a escoles d’arreu del món per cobrir les seves necessitats tecnològiques i educacionals. La regidora ha treballat també per tal d’activar l’agermanament amb Puerto Cabezas, un projecte “que tindrà continuïtat amb nous programes” i una altra prioritat ha estat la sensibilització i la defensa del dret d’asil dels refugiats.

 

Finalment, FranCisco Romero, ha volgut contestar als partits de l’oposició que critiquen el pacte de govern assegurant que “un partit que ho veu tot malament no té credibilitat i no podrà ser un partit de govern”. En aquest sentit Romero anima a l’oposició que faci un esforç per a dialogar amb voluntat real d’acord i  “no només de cara a la galeria per després poder fer declaracions a la premsa”.

Vilafranca del Penedès, 1 de juny  de 2017

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.