Entrevistem Francisco Romero, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vilafranca i membre de l’executiva nacional del PSC

Francisco Romero torna a ser, aquesta legislatura, el primer tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Vilafranca, càrrec que exerceix des del 2013, quan els socialistes van signar un pacte de governabilitat amb els convergents que es va reeditar el 2017 i que també han tornat a firmar el 2019. Actual regidor d’Urbanisme, primer secretari de l’agrupació local del PSC a Vilafranca i membre de l’executiva nacional socialista, Romero és regidor a la vila des del 1999, i el 2009 va ser alcalde durant poc més de 15 dies en substitució de Marcel Esteve. Tenint en compte el context polític i social que està vivint Catalunya, el 3d8 ha volgut parlar amb ell d’aquesta situació i d’altres qüestions de caire més municipal.

Ja han passat cinc mesos des de les eleccions i encara no hem vist l’acord programàtic de Junts per Vilafranca i PSC. Existeix?
Sí, el document existeix perquè vam treballar el pacte d’acord amb els eixos programàtics, però no l’hem pogut presentar perquè s’ha de tenir en compte el context en què està Catalunya. A més, ara tornem a un període electoral i, per tant, les rodes de premsa estan molt més limitades. Però, repeteixo que existeix, i treballem amb un cartipàs basat en cinc grans àrees des d’on es deriven els més de 60 serveis que té l’Ajuntament.

Sembla que l’oposició està fiscalitzant durament la tasca del govern. Té la sensació que és un inici de legislatura més dur?
Totalment. Sembla que hagi passat molt més temps des de les eleccions municipals. També t’he de dir que hi ha partits que estan en permanent campanya electoral, sempre criticant el que fem.

No és això, el que ha de fer l’oposició?
Una cosa és una anàlisi crítica trobant també punts positius, i l’altra és no trobar mai res bé, amb una fiscalització intensiva, amb moltes rodes de premsa i demanant tot el dia dimissions de diferents regidors del govern. Jo crec que aquesta política d’oposició no agrada perquè provoca desgast i a nosaltres, en certa manera, també ens obliga a dedicar temps a anar responent.

El tema estrella ha estat el pla del carrer del Comerç, sobre el qual la Generalitat els obliga a fer esmenes. El va sorprendre que l’informe el tingués abans ERC que vostès?
Ens va molestar. Vam demanar explicacions i el secretari de la comissió que ho porta es va disculpar i ens va assegurar que ell no havia estat, però hi ha tanta gent dins la comissió que ves a saber… Però es va trencar el respecte cap al govern local, i això no ens va agradar. Ara estem responent les al·legacions que ens van comentar des de la Generalitat. Repeteixo el que ja vaig dir: els criteris polítics no s’han vist esmenats, sinó que són tècnics.

Sigui’m sincer: s’esperava tantes esmenes?
Me les podia esperar gairebé totes, però és cert que algunes entren en contradicció amb aspectes que havíem parlat amb la comissió i, a més, el preàmbul de l’informe és una valoració política una mica estranya, la veritat. Però vaja, és un tema que si no s’hagués polititzat per part de l’oposició, seguiria ara mateix el procediment habitual perquè totes les modificacions de plans urbanístics tenen esmenes.

L’oposició els ha forçat a fer un ple monogràfic sobre el carrer del Comerç que es farà dimarts. Què n’espera, d’aquesta sessió?
Ens ho prenem com una oportunitat per explicar un projecte que creiem que serà un pas endavant pel progrés de Vilafranca. Explicarem la nostra proposta política i, a més, el que faré jo és comentar cada esmena.

A banda d’aquest pla, els veïns demanen millores als carrers del Molí d’en Rovira. Se’n faran?
Sí, però són inversions en paral·lel. Dins les partides generals de pressupostos es prioritzaran recursos per a millores del barri, sí. De fet, els propers pressupostos tindran dos eixos principals: la zona del carrer del Comerç i de l’estació de tren, on hi haurà més de 10 milions d’inversió entre Ajuntament i Renfe i, a més, l’altre eix serà una intervenció integral al centre històric.

Faran una rentada de cara al centre?
En certa manera, sí. El que es planteja és un pla tipus llei de barris, amb actuacions d’habitatge, iŀluminació, carrers, etc. També va en paral·lel amb un treball que estem ja començant per dinamitzar les finques que estan més degradades.

Canviem totalment de tema. El PSC de Vilafranca no va votar en contra la sentència del procés. Per què? Quina diferència hi ha entre això i l’abstenció?
El PSC vilafranquí no entra en contradicció en res, i creiem que el que fem correspon al que pensa la majoria de gent de la vila. Estem preocupats i tristos per la sentència, i no ens agrada perquè és un fracàs de la política, però vam dir fa temps que no votaríem sobre els temes que fessin referència al xoc de trens que s’ha generat entre Catalunya i Espanya per culpa d’una decisió unilateral al Parlament i per un govern estatal del PP amb una política d’inacció. Vam acordar una moció en contra la presó preventiva, i a partir d’aquí el que hem de fer és portar el tema a la política de nou. A més, la moció parlava d’altres temes, com l’autodeterminació, als quals no donem suport.

Si la moció només hagués condemnat la sentència, hi haurien votat a favor?
No ens agrada, la sentència, i potser aleshores ens hi podríem haver sentit més còmodes, sí. Però era un ple extraordinari urgent i ja no vam ser a temps d’esmenar res. L’important és que el govern de Vilafranca volia que la moció no tingués cap vot en contra, i això és el que es va aconseguir.

Ha rebut pressions de la direcció del PSC per votar en contra de la moció de rebuig a la sentència?
La posició del partit era votar-hi en contra, sí, sobretot perquè tenia punts que parlaven d’altres aspectes, tal com et deia. La nostra aposta és trobar una resposta política i que a Vilafranca ningú hi votés en contra.

Doncs el PSC de municipis propers a Vilafranca ha votat a favor de la moció de rebuig a la sentència…
Som de les poques capitals de comarca que la moció no ha tingut cap vot en contra. I això per què? Doncs perquè les claus de partit no són importants: calen solucions, i tots els partits hi han de poder participar.

La solució política no passaria perquè Pedro Sánchez agafés el telèfon a Quim Torra?
Crec que tot això és un postureig dels dos en un clima preelectoral, ja que a Catalunya també se celebraran comicis aviat. N’estic convençut. Tot i així, crec que la solució no està a mans ni d’un ni de l’altre, sinó que tots els partits que hi ha al Parlament haurien de seure i trobar un acord.

Però creu que Sánchez hauria d’agafar el telèfon a Torra o no?
Sí, jo crec que ho hauria de fer. Però Sánchez s’està jugant un lloc a la presidència del Govern espanyol i Torra s’està jugant si a les properes eleccions ERC li passa per davant o no. Per mi tot plegat és un teatre preelectoral on Ciutadans es dedica a posar benzina per encendre encara més el foc. Ara tenim un president dèbil en un marc preelectoral tant al Govern espanyol com al Govern català.

Em deia que la solució ha de ser política. Quina seria, per vostè?
Jo crec que el primer pas per, si calgués, arribar a un referèndum, és l’actualització de la Constitució del 1978, que molta gent no vam poder votar. I, a partir d’aquí, anar avançant. L’error va ser agafar la drecera com va fer el govern català el 6 i 7 de setembre del 2017.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.