vagametges

El PSC de Vilafranca ha volgut mostrar el seu suport a la vaga que han convocat els metges d’Atenció Primària del 26 al 30 de novembre. El 1r Secretari del PSC, Ramon Zaballa i el candidat FranCisco Romero, acompanyats per membres del Grup Municipal i de l’Executiva recolzen les demandes dels facultatius i denuncien les retallades que reiteradament està patint, des de fa 10 anys, la Sanitat Pública. Els socialistes asseguren que es tracta d’un canvi de model que ja està afectant la salut dels ciutadans. En aquest sentit Ramon Zaballa recorda que són els propis metges que convoquen la vaga els que asseguren que “la Generalitat aposta per un model quantitatiu i no qualitatiu, que no respecta els temps que requereix el metge per atendre al pacient. S’estan donant visites a 10 pacients a la mateixa hora i minut i són els propis metges els que estan preocupats pel benestar dels ciutadans”. Aquesta situació que els socialistes qualifiquen de “greu” fa temps que s’allarga.

FranCisco Romero explicava que “els darrers anys s’han perdut més de 1.000 professionals a Catalunya i als CAPs de Vilafranca no es cobreixen les jubilacions, ni les baixes, ni les vacances dels facultatius, ni d’altres membres de la plantilla. En general això ha portat al fet que el temps d’espera de la ciutadania per rebre atenció estigui avui per sobre dels 5 dies -i, en molts casos, entre dues i tres setmanes-, quan el temps d’espera per ser atès no hauria de ser superior a 48 hores”. Aquestes circumstàncies també afecten el temps d’espera per a les proves diagnòstiques, tant les ordinàries com per a les urgents.

A aquesta realitat hi hem d’afegir també que en 7 anys els metges han perdut un 30% del seu sou i la precarietat laboral i la no conciliació estan a l’ordre del dia.

Romero ha subratllat que els treballadors del sector sanitari amb el seu esforç “no han deixat que les retallades i la crisi hagin ensorrat el sistema, però aquesta situació ja no es pot mantenir més”. Segons el socialista “la Generalitat reiteradament ha anat retallant el pressupost de Salut per a l’Atenció Primària. De tenir un 20% del pressupost al 2010, ha passat a rebaixar-se fins el 16%, i això comptant que els metges reclamen la necessitat que s’hi destini com a mínim el 25% dels comptes totals”.

En xifres generals pel que fa a la sanitat, al 2008, amb els governs d’en Pasqual Maragall i José Montilla, es va invertit el 35’5% dels recursos, al 2017 el percentatge va caure 7 punts  fins arribar al 28’8%.  Actualment es destinen 1.000 milions menys a la sanitat que al 2010.

Els socialistes han explicat també, que Catalunya és la Comunitat Autònoma que ha aplicat més retallades a la sanitat, i la que hi ha revertit menys amb la recuperació econòmica. En aquest sentit, asseguren que la gran beneficiada ha estat la sanitat privada “entre el 2011 i 2015 el nombre de catalans amb assegurança privada ha crescut un 4’5% i les primes cobrades per les mútues han augmentat un 12’4%”.

A tot això segons Romero, se li suma la inoperància del Govern de la Generalitat “que no ha estat fent política, ni debatent ni aportant mesures als reptes socials que afecten als ciutadans durant un període que ja és insostenible”.  En aquest sentit FranCisco Romero ha volgut manifestar que aquesta “desídia” de la Generalitat és una “voluntat política” i ha posat com a exemple l’Ajuntament de Vilafranca que “en un moment de crisi econòmica i quan la Generalitat ha deixat d’aportar el finançament que li pertoca a molts serveis bàsics, l’Ajuntament ha apostat per continuar donant els serveis importants per a la ciutadania, com el de llar d’infants. En el rànquing dels municipis catalans de despesa per habitant en promoció i protecció social, Vilafranca està en el número 22, en foment de l’ocupació en el número 18 i en despesa general per habitant en el número 29 i tot això sent un dels municipis menys endeutats de Catalunya”.

 

Els socialistes han volgut fer extensiu també el seu suport a tot el personal sanitari de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, que pateix també des de fa temps les conseqüències de totes aquestes retallades.

Vilafranca del Penedès  26 de novembre de 2018

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.