Vilafranca opta a 20 milions d’euros del fons Europeu pel projecte DUSI per al creixement sostenible, intel·ligent i integrador, desenvolupat conjuntament amb ciutats de la segona corona metropolitana com Granollers, Mataró, Manresa o Vilanova.

FranCisco Romero assegura que només el govern de Pedro Sánchez és
garantia que el Medi Ambient sigui prioritat a Madrid i es recolzin els
projectes que s’estan desenvolupant en aquesta matèria al nostre territori.

Durant la presentació de l’equip que conformarà el “govern del canvi” de Pedro Sánchez a Madrid, ja es va destacar com a una prioritat la lluita contra el canvi climàtic, el respecte al medi ambient, al foment de les energies renovables i  la innovació. Així mateix ho ha explicat el portaveu del PSC, Miquel Iceta, aquest diumenge durant la seva visita a les Fires de Maig de Vilafranca.

Aquesta és una línia que des de Vilafranca fa temps que s’està implantant amb projectes que ja estan en marxa com el Vinyes x Calor i el Districte Calor, dissenyats i impulsats pels socialistes de Vilafranca, amb el tinent d’alcalde i 1r Secretari, FranCisco Romero, al capdavant. Aquest projecte ha comptat amb el finançament del programa Europeu LIFE+ amb mig milió d’euros.  Vinyes x Calor va ser presentat junt amb 2.000 projectes més de tota Europa i va resultar seleccionat entre 200 finalistes. La seva finalitat és treure rendiment de les 30.000 tones de vergues que generen les vinyes de la comarca i convertir-les en combustible per a alimentar les calderes de biomassa que s’aniran instal·lant a les empreses del territori que estiguin interessades. A nivell municipal els edificis públics del barri de la Girada ja funcionen amb aquest sistema, el que hem anomenat Districte Calor. Romero ha volgut destacar que “ho hem pogut tirar endavant gràcies al recolzament Europeu, perquè des del govern espanyol del PP és impossible que es puguin fer realitat projectes com aquests. Com a exemple, cal recordar que Rajoy al 2011 va eliminar el Ministeri de Medi Ambient. Pel govern de Rajoy, el canvi climàtic, la innovació i el medi ambient no compten amb cap rellevància. Necessitem el canvi perquè aquests temes tan importants siguin prioritaris i passin a ser una de les eines que ens ajudin a sortir de la crisi”.

FranCisco Romero ha aprofitat el context de les Fires de Maig per a explicar el nou projecte en el qual s’està treballant en el camp de la Innovació a Vilafranca. Es tracta del Pla d’Innovació de la Ciutat per a concretar activitats i projectes en el camp de la innovació i l’aplicació de l’Smart City. El projecte està pensat per fer-lo juntament amb altres ciutats de la segona corona metropolitana com Granollers, Mataró, Vilanova o Manresa i estaria dotat amb 20 milions d’euros de subvenció del Fons Europeu. Es tracta del “Dusi” (Desenvolupament Urbà Sostenible Integral) fins ara conegut com a “Urban”, el qual propiciaria l’aplicació de les noves tecnologies per millorar l’eficiència energètica de tots els edifici públics, continuant d’alguna manera el que ja es du a terme amb el programa Life. Els principis que s’apliquen en aquest projecte són l’ecoeficiència, l’optimització de recursos, l’equitat, la solidaritat intraterritorial i social, tot plegat orientat al creixement intel·ligent, sostenible i integrador dins de l’Estratègia Europa 2020. Romero explica que “al no comptar amb el suport del govern de Madrid, hem de buscar el recolzament Europeu i a nivell local les complicitats d’altres municipis”.

Romero, està convençut que la innovació “ens pot ajudar a reforçar la situació econòmica de la ciutat i de la comarca, de fet ens juguem ser una de les primeres ciutats a sortir de la crisi i aconseguir que l’atur que tenim no esdevingui estructural”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.