El deute de la Generalitat a Vilafranca sobrepassa el milió d’euros (1.019.150€)

llarinfants

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat sentència favorable a la demanda conjunta interposada per les entitats municipalistes i diferents ajuntaments, que reclamaven el cofinançament de les llars d’infants municipals, amb un import de 1300 €/alumne/curs. Així la justícia ha donat la raó en la reclamació liderada pel PSC amb el suport d’altres forces polítiques, que s’ha estat fent des de l’any 2013, que el Govern de la Generalitat assumeixi el seu compromís legal de finançament de les escoles bressol municipals. Cal recordar que amb el govern presidit per Artur Mas, des de l’any 2012 amb l’aplicació de les retallades es va deixar sense finançament autonòmic les llars
d’infants. En un primer moment les diputacions van assumir part del pressupost que va deixar de costejar la Generalitat, des del 2012 al 2015. Però a partir del 2015, han estat les famílies i ajuntaments les que han hagut d’assumir tot el cost. Això ha representat a Vilafranca un deute de més d’1 milió d’euros, que ara gràcies a la sentència, l’Ajuntament de Vilafranca podrà cobrar.
Des de l’executiva del PSC de Vilafranca, la responsable d’Acció Sectorial, Alessandra Torres ha destacat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi declarat ferma la sentència dictada fa més de dos anys contra la Generalitat de Catalunya “és una gran notícia”. Torres recorda que “la Generalitat va justificar que no posaria cap partida pressupostària en tema de llars d’infants perquè prioritzava l’ensenyament obligatori, però tampoc hi va posar recursos, només cal recordar les manifestacions contra les retallades a les escoles públiques catalanes”. Alessandra Torres assegura que “en el Partit Socialista creiem en les llars d’infants com una prioritat, ja que s’hi fa una tasca pedagògica molt important, on l’infant comença a aprendre i entendre. La dreta catalana no creu en les escoles bressol, per això no les finança i incompleix la seva responsabilitat. Per sort ara estarà obligada a fer-ho”.
Pel que fa a Vilafranca, la responsable d’Acció Sectorial subratlla que “tenim la sort de tenir unes llars d’infants de titularitat pública on es fa una tasca excel·lent on els educadors i educadores creen un lligam entre el centre educatiu i la família per treballar per un bé comú que és l’infant. A més, l’Ajuntament ha assumit la part de pressupost que no ha pagat la Generalitat, de manera que els ciutadans no han vist incrementada la seva quota i es continua fent la tarificació social”.
La primera acció socialista per exigir el pagament d’aquest deute va ser el mes de juny de 2014, quan reclamaren des del Parlament de Catalunya la coresponsabilitat del Govern en el finançament del servei públic d’escoles bressol. Però el Govern no tan sols va fer cas omís d’aquesta reclamació, sinó que va redirigir bona part del pressupost compromès per a les escoles bressol públiques al seu compromís amb escoles concertades. Davant aquesta omissió flagrant i il.legal, es va decidir portar a terme la presentació amb els ajuntaments d’un recurs al TSJC, per donar empara i reconèixer el dret efectiu d’aquests municipis a reclamar el deute que no havia complert el Govern tal i com preveu la normativa.

Vilafranca del Penedès 9 de juny de 2020

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.