El catedràtic de Dret Constitucional, Xavier Arbós i la Diputada, Meritxell Batet, coincideixen en què cal reformar la Constitució del 78 en un procés de consens i integrador que obri noves oportunitats i connecti amb la gent jove.

Més de 50 persones han participat aquest dissabte a la Jornada per a la reforma de la Constitució que ha organitzat la Federació Alt Penedès-Garraf. L’acte ha tingut lloc a la sala gran de l’Escorxador, on el catedràtic de Dret Constitucional de la UB, Xavier Arbós i la diputada socialista al Congrés, Meritxell Batet, han exposat els seus arguments i han escoltat i debatut les propostes dels participants, que han estat formulades a través d’un workshop de treball i reflexions en grup.

L’acte ha estat presentat pel Secretari de Formació, Josep Mª Tillo i el Secretari d’Organització de la Federació, FranCisco Romero. Romero ha explicat que la Jornada ha estat pensada per a “conèixer les propostes que s’estan fent per a reformar la constitució i anar a un estat federal, on es reconeguin més drets socials i un estat més modern dins d’una Europa que també necessita reformes”. Sobre la Constitució del 78, FranCisco Romero assegura que “va ser un acord difícil, que va permetre passar d’una dictadura a la democràcia, però perquè la gent que no la va votar la faci seva, cal reformar-la, cal que hi puguem participar en un procés obert, amb transparència i on tothom pugui defensar el que pensa i que permeti crear una convivència entre diferents”. El gran repte segons Romero és que “la reforma ens obri un horitzó d’oportunitats per les futures generacions i aturar aquest continuo xoc de trens que només perjudica el conjunt de la societat”. 

            El Catedràtic de Dret Constitucional de la UB, Xavier Arbós va subratllar que per poder reformar la Constitució “cal tenir en compte que el consens és necessari i ha de ser numèric, amb majories imprescindibles a les Corts Generals. El consens ha de ser també qualitatiu, és a dir integrador per tal d’intentar fer avançar les propostes polítiques que semblin més adients”. Per Arbós el millor model és el federal perquè “podria ser una solució de caràcter general, però tenim la crisi catalana i potser hem d’explorar una altra via que doni una solució més fàcil i urgent”. Segons el catedràtic la tasca principal “és refer la confiança, no només en les institucions, si no en sectors de la societat catalana que viu moments de veritable tensió”.

            Per la seva banda, la Diputada socialista al Congrés, Meritxell Batet, ha defensat que és urgent abordar la reforma de la Constitució per tal de resoldre la crisi territorial i social que estem vivint. Segons Batet, aquesta situació ha derivat en una crisi també democràtica, per això reformar la constitució “ens dóna l’oportunitat de reenganxar a la gent a un nou pacte de convivència col·lectiva”. Per la Diputada, la reforma constitucional en sentit federal  “és viable perquè és el model que millor respon, des del punt de vista tècnic, a les deficiències de l’actual estat autonòmic; potencia l’autogovern, la cooperació, la codecisió i la unitat de l’estat però al mateix temps en reconeix la diversitat”. Per Batet aquesta és una reforma desitjable, perquè trenca una dinàmica que no és bona per la societat “fa massa temps que estem sense un projecte col·lectiu. Aquesta reforma podria oferir il·lusió i ganes de compartir un projecte de futur, on la gent jove podria renovar aquest pacte intergeneracional i sentir-se que han contribuït decididament a la construcció del país”.

            L’acte va continuar amb un workshop distribuït en grups de treball, en el qual es van treballar propostes de reforma que van ser plantejades en un debat moderat pel Secretari de Política Municipal de la Federació, Albert Tort. Finalment la cloenda va anar a càrrec del 1r Secretari de la Federació Alt Penedès-Garraf, Juan Luis Ruiz.

Notícia Penedès TV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.