FranCisco Romero assegura que una regeneració urbana d’aquestes característiques només s’ha donat a Catalunya en el barri 22@ de Barcelona.

El Pla compta amb 4.000m2 d’equipaments municipals, 16.000 de zones verdes i 817 nous habitatges, el 30% dels quals de protecció oficial.

placarrercomerç

El 1r tinent d’Alcalde i regidor socialista de l’àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, FranCisco Romero, ha presentat el Pla del c/Comerç. Aquest és un projecte que ha dirigit personalment en coordinació amb l’equip de tècnics municipals. El Pla del c/Comerç representarà una renovació urbana de 85.000m2, una fita que segons exposa Romero “només s’ha produït a Catalunya amb la construcció del barri 22@ a Barcelona”.  Aquest projecte permetrà, que després de 20 anys, es faci una modificació del Pla General, “en una de les àrees que van quedar pendents i que finalment ara compta amb aquesta proposta que estarà dos mesos a exposició pública i que es preveu que s’aprovi al mes de juliol”, explicava el regidor.

La transformació del c/Comerç

El Pla del c/Comerç  preveu mantenir les façanes catalogades de les naus industrials vitivinícoles, per tal que en siguin les protagonistes històriques, posant de manifest el patrimoni que representen pel barri i per la vila en general. El socialista ha subratllat que “es mantindran 10 façanes i els edificis de nova planta que es construeixin al c/ Comerç no podran superar l’alçada de les façanes històriques, no permetent edificar més de planta baixa+3”. Aquesta mesura de protecció del paisatge urbà, ha pogut fer-se gràcies a què l’Ajuntament assumeix íntegrament la urbanització del c/ Comerç.

El pressupost de l’obra és d’1 milió d’euros i serà una part fonamental del projecte, ja que amb el passeig Rafael Soler i el carrer Papiol conformarà un eix cívic que resseguirà la llosa de la via de dalt a baix. Es preveu una urbanització amb plataforma única, on es duplicarà l’amplada de la vorera del costat dels edificis del c/ Comerç i la calçada per als vehicles serà a nivell i més restringida de manera que la prioritat sigui per a vianants i bicicletes. Hi haurà un carril bici al costat de la llosa que donarà continuïtat als que ja s’ha construït al passeig Rafael Soler i al que es preveu al c/ Papiol. Hi haurà enllumenat i mobiliari urbà i un arbrat a banda i banda del carrer que respecti les façanes dels magatzems catalogats. És previst que l’obra estigui acabada abans de dos anys, tenint en compte que prèviament cal finalitzar aquest estiu, les obres a la zona de Santa Digna i, passat l’estiu, al nord de la llosa i al c/ Papiol.

85.000m2 de renovació pel barri (equipaments, zones verdes i pisos de protecció oficial)

 Pel que fa a les àrees de fora del c/ Comerç i el seu planejament el tinent d’alcalde, FranCisco Romero, ha explicat que aquests 85.000m2 s’han dividit en 6 segments, en els quals hi haurà uns paràmetres comuns d’edificabilitat però s’ha subdividit tot l’àmbit en sis polígons, lligats a les estructures de la propietat, que es podran aprovar i desenvolupar per separat. “És una planificació més flexible, que es desenvoluparà en funció de les necessitats de cada moment”, ha dit Romero i ha afegit que “la regeneració del barri vol ser urbana, econòmica i social per això s’hi preveuen 4.000 metres quadrats d’equipaments públics, 16.000 de zones verdes i la construcció de més de 800 habitatges, un 30% dels quals seran de protecció oficial”.

Penedès Digital Innovation Hub

Un dels projectes que fan especial el Pla del c/Comerç és la seva relació amb la innovació i la ciutat intel·ligent. És per això que dins dels 4.000m2 d’equipaments públics, s’hi preveu la construcció del Penedès Digital Innovation Hub, un espai de trobada de projectes, talent i iniciatives en les quals es trobaran les condicions adequades per sembrar llavors de coneixement i descobrir nous productes, serveis i models. FranCisco Romero puntualitza que el Hub “pretén ser un laboratori concebut per explorar i difondre totes aquelles iniciatives empresarials, municipals o ciutadanes encaminades a la difusió de la tradició cultural del vi de la DO Penedès, de l’activitat turística i cultural del municipi i de tot el seu àmbit d’influència, del turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient”.

En aquest espai es desenvoluparan solucions de realitat virtual i augmentada, integració, anàlisi i mineria de dades i aplicació de tecnologies cognitives. Així es planteja com a motor i referent d’una nova societat del coneixement, que fomenta la innovació tecnològica, enoturística, cultural i social.

Dins els 4.000m2 d’equipaments, també es preveu un altre equipament municipal que serà sotmès a participació ciutadana per tal de definir-ne el seu ús.

El Pla del c/Comerç ha estat ja explicat als diferents grups municipals i als veïns del barri del Molí d’en Rovira. La intenció és continuar atenent tots els dubtes i objeccions perquè el Pla compti amb el màxim consens possible.

Vilafranca del Penedès  9 de maig de 2018

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.