FranCisco Romero: “Aquesta és una iniciativa innovadora que ja s’ha provat en un parell d’actuacions i pensem que seria una bona eina per estendre-ho a tota Vilafranca modificant el pla general”

Lourdes Sánchez: “Les polítiques d’habitatge són una prioritat al llarg d’aquest mandat. El fet que s’hagi reobert l’Oficina d’Habitatge, que s’hagi dotat la regidoria d’un equip tècnic o la proposta de bonificar l’IBI en un 50% per aquells propietaris que cedeixin els seus habitatges a la Borsa de lloguer social en són una mostra”

El tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció territorial i Serveis urbans, Francisco Romero, i la regidora d’Habitatge, Lourdes Sànchez, han explicat aquest dimarts les accions i línies de treball que l’equip de govern està treballant en matèria d’habitatge per aquest mandat.

Lourdes Sànchez ha expressat la voluntat de l’equip de govern que les polítiques d’habitatges continuïn sent una prioritat al llarg d’aquest mandat. El fet que s’hagi reobert l’Oficina d’Habitatge com a finestreta única per aquests temes i que s’hagi dotat la regidoria d’un equip tècnic propi en són una mostra. Un altre exemple és la proposta de bonificar l’IBI en un 50% per aquells propietaris que cedeixin els seus habitatges a la Borsa de lloguer social que gestiona l’Ajuntament de Vilafranca. “Esperem que sigui una ajuda a la captació d’habitatges per aquesta borsa i per a mobilitzar habitatges que potser són buits perquè la propietat té por als impagats o als desperfectes que li puguin ocasionar”, explicava Sànchez. L’Ajuntament gestiona actualment una cartera d’uns 80 habitatges adreçats a usuaris de serveis socials i més d’un centenar d’habitatges de Borsa de lloguer, en conveni amb la Generalitat.

La regidora d’Habitatge també ha fet referència al Pla local d’habitatge de Vilafranca, que està en procés d’elaboració amb el suport de la Diputació de Barcelona amb la voluntat de ser l’eina que planifica les polítiques municipals d’habitatge a sis anys vista. L’elaboració del pla consta de 3 fases. La fase d’anàlisi i diagnosi es va tancar al juliol i recull dades de manera objectiva per part de l’equip redactor i radiografia com està Vilafranca en matèria d’habitatge. La segona fase serà la de participació ciutadana a través de taules de debat i participació telemàtiques: una d’agents socials, una de professionals, una de tècnics municipals i una de grups polítics municipals. També hi haurà una enquesta online oberta a la ciutadania a títol individual. Finalment, a la fase 3 l’equip redactor, a partir de les dades recollides, farà propostes adaptades a la realitat de Vilafranca. La regidora ha fet una crida a no fer una “lectura partidista dels resultats de la diagnosi, ja que són dades que es donen a Vilafranca però perfectament extrapolables a moltes poblacions del país”.

Finalment la regidora ha fet referència a la modificació de pressupost aprovada el darrer ple municipal que preveu destinar uns 150.000 euros a la compra de 4 habitatges de tanteig provinents d’execucions hipotecàries que la Generalitat ofereix a l’Ajuntament. Es tracta d’habitatges a preus molt avantatjosos que passaran a formar part de la cartera de més de 80 habitatges que gestiona l’Ajuntament.

12 habitatges per a joves

Per la seva banda, el tinent d’alcalde Francisco Romero ha posat sobre la taula  altres línies de treball per ampliar el parc d’habitatges públics o de gestió pública a Vilafranca. En aquest sentit ha anunciat el projecte de rehabilitar l’edifici d’urgències de l’antic hospital, al c/ Vidal, per destinar-lo a 12 allotjaments per al col·lectiu de gent jove. “La Diputació aportaria uns 400.000€ de subvenció a un projecte valorat en uns 950.000€. El 2021 podrien començar les obres. Esperem poder buscar més finançament en els fons de rescat de la Unió Europea”, explicava Romero. També ha fet referència a la propera promoció de 36 habitatges de protecció oficial que farà Incasòl en un solar municipal al c/ Glòria Lasso.

En l’àmbit de planejament, el tinent d’alcalde apuntava també la iniciativa de reconvertir en habitatges, locals comercials buits en planta baixa que no formin part dels eixos comercials consildats. “Ja s’ha provat en un parell d’actuacions i pensem que seria una bona eina per estendre-ho a tota Vilafranca modificant el pla general”, comentava.

Amb totes aquestes actuacions es calcula que es podrien posar al mercat més de 500 habitatges a un preu de lloguer assequible, que se sumarien als més de 200 que hi ha actualment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.