FranCisco Romero: “Aquest és un projecte motor per a la ciutat que, sens dubte, és el més important que s’ha abordat en matèria d’equipaments en els darrers anys”

El tinent d’alcalde socialsita de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, ha estat a la presentació dels nous espais de l’edifici i la fase final del projecte museogràfic del VINSEUM.

El nou edifici construït, un cop es va enderrocar el que havia estat conegut com cal Pa i figues, ja està finalitzat des del mes d’octubre passat i és on se situarà el gruix del projecte museogràfic i patrimonial del VINSEUM. La previsió és que el nou edifici, un cop completat el projecte museogràfic, obri portes la primavera de 2023.

L’obra està promoguda per l’Ajuntament de Vilafranca i ha tingut un pressupost d’adjudicació de 4,5 MEUR. Ha comptat amb una subvenció dels fons europeus FEDER de 1.925.000 euros i d’una altra d’1 MEUR de la Diputació de Barcelona. La resta del pressupost ha estat sufragat amb fons municipals. El nou edifici consta d’un cos posterior amb un soterrani + 4 plantes i d’un altre cos amb façana a la plaça Jaume I, de planta baixa + 3 plantes. Amb el nou edifici VINSEUM disposa d’uns 3.000 m2 addicionals, que se sumen al Palau Reial i a la capella de Sant Pelegrí.

El projecte museogràfic està valorat en uns 2 MEUR, inicialment pressupostats per l’Ajuntament per al 2022, a l’espera de comptar amb ajuts d’altres administracions.

El regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, feia referència a les dificultats que havien patit les obres en un projecte de tanta envergadura. “La pandèmia i el calendari tan exigent dels fons FEDER han estat un repte addicional, però gràcies al seguiment i la bona col·laboració entre els equips tècnics municipals i del VINSEUM, s’ha pogut tirar endavant aquest projecte motor per a la ciutat que, sens dubte, és el més important que s’ha abordat en matèria d’equipaments en els darrers anys”, va dir. Per Romero, el projecte del carrer Comerç i VINSEUM es complementaran per reforçar Vilafranca com a capital del vi i demostren el compromís de l’Ajuntament en aquesta línia.

El projecte inicial partia d’un concurs adjudicat l’any 2004 i que ara està arribant a la seva fase final després de 18 anys. La primera fase del projecte va ser la reforma de la capella de Sant Pelegrí per poder mantenir un espai expositiu i una mínima activitat. Al 2012 es van abordar les obres de reforma del Palau Reial que va incloure la construcció del nou auditori a l’antiga sala de premses, ja que l’anterior auditori estava a l’edifici de Cal Pa i figues, que s’havia d’enderrocar. Durant les obres es van localitzar les troballes arqueològiques d’un celler dels segles XVIII-XIX que s’han pogut integrar en l’edifici, s’han fet obertures en els espais on no molestava la llum, s’ha habilitat una escala tocant a la façana de la plaça Jaume I perquè el visitant pugui admirar la plaça i el vestíbul d’accés al museu tindrà forma de passatge d’accés públic i lliure, reproduint els que es poden trobar en diferents punts de la plaça.

El nou edifici serà la seu principal de l’exposició museística. Seran 6 plantes, de les quals 4 seran d’exposició permanent, una estarà dedicada a la història de les cultures del vi a Catalunya i una estarà dedicada exclusivament al Penedès. El projecte museogràfic està a punt de ser licitat i el nou edifici exposarà entre 2.000 i 3.000 peces. Entre les més emblemàtiques hi ha la premsa de biga procedent de Cunit que presidia l’antiga sala de premses i que ja es troba a l’interior del nou edifici, així com el mural de la vinya del vi 7 x 4 m de l’artista vilafranquí Pau Boada i que resumeix el cicle de la vinya. L’objectiu serà que el VINSEUM arribi a estar entre els 10 millors museus de Catalunya com a museu d’interès nacional. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.