refugiatsok

La guerra de Síria ha provocat en 5 anys més de 220.000 morts i el desplaçament forçat de la meitat de la població del país. Moltes d’aquestes persones s’acullen al Dret d’Asil, escapant cap a Europa d’una situació de vida o mort. Tanmateix, els acords als que ha arribat la Comissió Europea, no respecten el Dret Internacional. Els governs de dretes han frenat l’arribada dels refugiats amb l’acord de la “vergonya” amb Turquia. Els líders de la Unió Europea, amb el ple suport del govern espanyol del PP, van pactar el divendres 18 de març que tots els immigrants que arribin a Grècia siguin retornats a Turquia si la seva sol·licitud d’asil és rebutjada. Fins ara a la UE els subjectes de dret eren les persones; qualsevol persona. A partir del 20 de març, la UE estableix un nombre màxim d’exiliats –72.000 refugiats sirians des de Turquia, cap més–; per tant ara es fixen criteris col·lectius per a la resolució de les sol·licituds d’asil i limita el seu exercici per països, la qual cosa vulnera els Drets Humans.

Pel que fa a l’estat espanyol, el govern de Mariano Rajoy es va comprometre a acollir 17.000 refugiats, però de moment només n’han arribat 16 i això és inadmissible. El 1r tinent d’alcalde, FranCisco Romero, ha remarcat que els socialistes “volem que el nostre país es converteixi, com ja ho són altres estats europeus, en un país d’acollida amb estructures polítiques, jurídiques i administratives, amb un paper de referència d’acollida i voluntat decidida de promoure als organismes internacionals i a la UE una política eficaç d’acollida”. Romero ha subratllat que el nostre país i Vilafranca ja va acollir els refugiats de la guerra de Bòsnia en temps de Felipe González a la Moncloa. També ha volgut recordar els vilafranquins que es van haver d’exiliar, com en Eusebi Pérez o Rodolf Llorenç i Jordana o tants d’altres.

Considerem necessari també realitzar urgentment una campanya de sensibilització que reforci el compromís solidari i talli d’arrel qualsevol intent de criminalització o xenofòbia.

Són ja molts ajuntaments, sense tenir el suport econòmic dels governs de l’Estat ni de la Unió Europea, els que prenen la iniciativa i estan ja treballant per acollir els refugiats. Des del Grup Municipal Socialista de Vilafranca, volem que s’aturin les deportacions col·lectives i esperem que puguin arribar al Penedès els poc més de 40 refugiats que ens tocarien al territori. La regidora d’Igualtat, Cooperació i Solidaritat, Montse Arroyo, assegura que “seran benvinguts; els socialistes ens fem nostre el compromís del Fons Català de Cooperació per a oferir el nostre municipi com a territori d’acollida i protecció. És per això que presentarem una moció en aquest sentit al proper ple municipal”. 

D’altra banda el passat 30 de març de 2016, el Parlament de Catalunya va aprovar una Proposta de Resolució a la Comissió d’Afers Socials i Famílies, on s’insta al govern de la Generalitat a derogar l’ordre de copagament per a les persones amb discapacitat. Una derogació que no ha executat el Govern de la Generalitat tot i tenir el mandat parlamentari.

FranCisco Romero, assegura que el copagament resulta especialment discriminatori en el cas de persones amb discapacitat perquè no té en compte el greuge econòmic que suporten en relació a la resta de la ciutadania. Per això considera de màxima urgència que s’apliqui la derogació. “No té sentit que les persones usuàries d’aquests serveis es vegin desproveïdes de la major part dels seus ingressos pel fet de poder rebre un servei que li facilitarà l’autonomia si després no podran comptar amb els recursos suficients per gaudir d’aquesta autonomia”.

El regidor de Serveis Socials, Ramon Zaballa, assegura que el copagament “és totalment injust ja que precisament les persones més vulnerables són les més afectades. L’aplicació del copagament en aquest col·lectiu atempta a la igualtat d’oportunitats, la seva socialització i integració social, i els condemna a una situació de pobresa crònica”. És per això que el Grup Municipal Socialista de Vilafranca vol que s’apliqui aquesta derogació el més aviat possible i presentarà al proper ple una moció en aquest sentit.

Notícia Penedès TV

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.